1. Pitanje broj: #9153

    Nalaz operativne cistoskopije za mog oca : Na desnom zidu mokracne besike rojtast tumor promera oko 1,5 cm, uze baze, neposredno uz desni orificijum tumor slicnih karakteristika promera oko 7 mm, na spoju prednjeg i zadnjeg zida tumor velicine 5 mm. pH : Carcinoma transitiocellulare papillare G3 pT1. Zakljucak konzilijuma : Indikovana je intravezikalna instalacija sa Immucist-om po semi. Pre operacije : 1.Lab: SE 12/, KKS b.o., Biohemizam seruma b.o., Urin : Er dost svezih i bledih, UK sterilna. PSA :0,49 2. EHO urotrakta : Levi bubreg sa dve ciste 1,9 mm i 1,3 cm, desni b.o. U mokracnoj besici na desnom zidu tumorska promena velicine oko 1,7 cm. 3. RTG p/s : b.o. 4. IVU : Bubrezi i uretri uredni, a na desnoj lateralnoj konturi m. besike suspektan manji defekt u kontrastnom punjenju. Molim da mi razjasnite pH nalaz. Posto se radi o karcinomu, sta tacno znaci G3, a sta pT1 ? Poceo je sa terapijom Immucistom, do sada je imao dve instalacije. Prvi put je dobro podneo, nije bilo nikakvih reakcija. Drugi put je imao blago povisenu temperaturu, jako ucestalo mokrenje praceno pecenjem koje je trajalo tokom dana i citavu noc. Da li su ove pojave normalna reakcija ? Koje su sanse za potpuno izlecenje pacijenta sa ovakvom dijagnozom i koje su jos kontrole neophodne ? Kakav se nacin ishrane preporucuje za ovakve pacijente ? Izvinjavam se na opsirnosti i zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 11. 08. 2008.
    • Potpuno izlecenje zavisi od dubine tumora i da li je resekcijom uspesno uklonjeno tumorsko tkivo. Podatak da su postojala tri tumora ukazuje da je bolest delimicno rasirena i da se recidivi (ponovno javljanje bolesti) mogu ocekivati , ali to je karakteristika ove vrste tumora. Zbog ove karatkteristike potreban je Imunocist (pratece pojave nisu retkost, resavaju se antibioticima), kao i redovne cistoskopije kojima se na vreme otkriva tumor dok jos nema probijanja tumorskih celija u misicni zid besike, nakon cega vise nije moguce na ovaj nacin resavati tumor besike. G3 predstavlja stepen maligniteta (G1-G3 najvisi), pT1 - patoloski stadijum i govori o dubini do koje je prodro tumor, u ovom slucaju bez ulaska u misicni sloj zida besike. dr Vojinov

Komentari na pitanje: #9153

    • Poštovani, molm da mi odgovorite, primio sam dvije inekcije immucist a, onda ih nestalo u drž. Apoteci i tek ću uspjeti da ih nabavim 15 dana nakon primanja druge inekcije, da li će taj prekid biti od bitnog uticaja na liječenje.

Ostavite komentar