1. Pitanje broj: #5559

    Mnogopostovani Doktore, eto i ja sam pronasao malo psiholoske snage da Vam se obratim za savet . Naime, jos kao dete od 9 god. imao sam operaciju ( orhidopeksiju ) spustanja desnog testisa i on je manje velicine od levog . Cini mi se da bi se desni testis mogao jos spustiti u skrotum jer mi je , iako spusten, ipak , po meni jos uvek blizu tela i ponekad zaboli dok ga dodidrujem prilikom kupanja ili kada prekrstim noge prilikom sedenja , osecam kao da udara u telo ( ne znam da li je to u pitanju fenomen mobilnog testisa , napominjem da se testis nikada ne vraca u telo nego samo ponekad udara o telo pri nekim prilikama ). Prilikom jedne posete urologu , doktor nije primetio da imam spusten desni testis , ja sam zaboravio da mu kazem za orhidopeksiju, te kada je jako opipavao mosnice osetio sam bol i kao da je desni testis na trenutak usao ponovo u telo ali ga je doktor rucno vratio u skrotum. Od tada me desni testis cesto boli , a na mom lekarskom izvestaju pise : Levi testis uredne konzistencije i velicine , desni testis nesto manje velicine i mekse konzistencije , nije polozen u skrotum normalne konzistencije , visi po lokalizaciji u desnom hemiskrotumu palpatorno bolno osetljiv . Postoji zadebljanje u projekciji desnog pasemenika . Eho testisa : Nalaz na levom testisu i pasemeniku uredan . Desni testis velicine 44 x 19 mm , normalnog izgleda , parenhima testisa sa zadebljanjem u projekciji tela desnog pasemenika . Dg: St. post orchidopexiam l.dex.facta aa XX. Uradio sam na svoju inicijativu AFP, beta HCG, LDH i GGt i sve je bilo u redu . Mene zapravo zanima da li kod mene desni testis moze jos da se spusti u skrotum , jedan urolog je rekao da nije preporucljivo jer pasemenik moze da se prekine a drugi urolog je rekao da moze da se spusti jos ali je njegovo misljenje da ostane tako. Imam 30 godina. Kakvo je vase misljenje po ovom pitanju, posto bih voleo da se izlozim operaciji gde bi mi desni testis bio jos vise spusten u skrotum ( da bude bar jos malo udaljeniji od tela ) , ako je to moguce u mojim godinama nakon puberteta . Najsrdacniji pozdrav !

    Odgovoreno: 18. 05. 2008.

Ostavite komentar