1. Pitanje broj: #4374

  Postovani doktore, mom vereniku je pre mesec dana izolovan enterokokus fekalis iz brisa glansa i uretre u velikom broju uz dosta polimorfnih leukocita. Po savetu lekara popio je kutiju Rifamora. U novom nalazu izolovan je mali broj ove bakterije, bez prisustva leukocita, AB: Amoksicilin, Ampicilin. Nalaz sperme je dobar. On sve vreme ne oseca nikakve simptome, pretrage su radene jer sam ja imala cistitit (Proteus mirabilis). Da li treba da primeni sada neku terapiju i koliko je ova bakterija opasna po plodnost?

  Odgovoreno: 03. 04. 2008.
  • Bakterija Enterecoccus fecalis nije posebno opasna i predstavlja jedan od redjih uzrocnika infekcija genitalnog trakta. U principu je treba leciti. Ne ostavlja posledice na fertilitet, ukoliko se izleci. Poslednje mi nije jasno- AB ampicilin , amoksicili - to je uzimao ili su to lekovi prema antibiogramu na koje je osetljiva bakterija. Ukoliko je ovo poslednje tacno neka uzme Amokcicilin caps 500 mg 3 x 1 na 8 h tokom 10 dana, nakon toga ponoviti spermokulturu sa AB. Koristite prezervativ dok traje terapija. dr Vojinov

Komentari na pitanje: #4374

  • Milos Milosevic 19. 12. 2014.

   U ejakulatu postoji krv. Uradjen mi je bris uretre i ustanovljeno da postoji enterococcus fecalis. Doktor mi je prepisao antibiotik Panclav 500 mg. Prema anti biogramu pijem Panclav 10 dana, medjutim na ponovnom brisu bakterija je tu i ponovo sve isto 2 meseca se to sve ponavlja. Sada pijem Panclav 1000mg. Po mome uverenju bakterija je tu. 
   Molim za pomoc!!!

Ostavite komentar