1. Pitanje broj: #3184

    Postovani doktore, Ja i supruga u braku smo 3.5 godine, a vec 1.5 godinu pokusavamo da napravimo bebu. Za sada to je neuspesno. Bili smo na razna ispitivanja i ispostavilo se da je kod moje supruge sve u redu, a moj je spermogram pokazao dijagnozu teratozoospermia. Posle prvog spermograma doktor mi je prepisao Speman, Tribestan i Proxeed. Speman i Tribestan sam pio, ali Proxeed ne. Kada sam ovog meseca uradio kontrolni spermogram, rezultati su bili losiji: 89% nenormalnih spermatozoida, a 11% normalnih. Na prvom spermogramu sam imao 3 leukocita u spermi, a na drugom 5. Pio sam antibiotike (Lidaprim, Sumamed, Amoxiklav). Dijagnositicirani su mi balterije Stafilokoka aureus, onda Enterobakter, i na kraju Proteus. Bio sam kod urologa, prostata je OK, testisi takogjer, bubrezi OK, i sada mi je dao drugu terapiju: Lidaprim, Trental, Koprivit, Zink i C vitamin, A-Z vitamini, oligogal u trajanju od 3 meseca. Molim Vas da mi odgovorite dali bi moja supruga i ja u ovoj situaciji raditi inseminaciju? Ja! imam 33 godine, a supruga 32. Pozdrav.

    Odgovoreno: 18. 02. 2008.
    • Za normalan spermogram potrebno je vise od 14% normalnih formi spermatozoida (vi imate 11 %), znaci na granici.Na prisutvo infekcije ukazuje borj leukocita. Prekom 1 milion u ml je znak za infekciju. Sta znaci 5 ja ne znam. Za inseminaciju je potrebno preko 10 mil/ml, ali mi podatak o broju niste dostavili. Sve u svemu, potrebno je da lecite infekciju i tek nakon 2-3 meseca mozete ocekivati neko poboljsanje spermograma jer je za kompletno formiranje zrelog spermatozoida potrebno 2 meseca. Za pocetak izlecite infekciju.

Komentari na pitanje: #3184

    • Imam jedno pitanje, zanima me dali mi je u redu spermogram: zap. Ejakulata1, 2 stim da nisam imao apstinenciju, broj speratozoida 78, 0, progresivno pokretni 0, 31, pokretni 0, 15, nepokretni, 0, 38, leukociti 0, 57, normalne forme 0, 49, abnormalne forme 0, 51. Unapred hvala

Ostavite komentar