1. Pitanje broj: #13523

  Poštovani,
  Moja supruga i ja imamo dete od 11 godina, već duže vreme pokušavamo da dobijemo još jedno dete, ali nikako nam ne uspeva. Supruga je uradila sve potrebne preglede i briseve i sve je u najboljem redu. Prošlog meseca doktorka joj je predložila da se uradi stimulacija, ali opet nije bilo rezultata. Što se tiče mojih rezultata oni variraju od kontrole do kontrole. Kada sam uradio prvi spermogram imao sam 50,0x10ccm broj spermazoida, od toga 20 progresivno pokretnih. Doktor mi je tada dao da uradim spermokulturu i pronađena je bakterija E.coli u malom broju. Dobio sa terapiju i posle nekog vremena bakterije više nije bilo. Kasnije je doktor preporučio da se opet uradi spermogram i rezultati su bili prema rečima mog doktora beznadežni. Broj spermdozoida je smanjen na 15.0x10ccm, a progresivno pokretnih na 5. Tada nisam dobio nikakvu terapiju, jer je supruga bila pod stimulacijom, pa smo se nadali pozitivnom ishodu, jer je doktorka moje žene rekla da i tako mali broj može dovesti do trudnoće što kod nas nije bio slučaj. Kada stimulacija nije uspela, opet sam ponovio spermogram. Rezultati su sada malo bolji, ali ništa za pohvalu. Broj spermatozoida se povećao na 30, a progresivnih je 10. Od terapije sam dobio šumeće tablete selena i Klomifon tablete 2 meseca, pa opet kontrola.
  Ovo sve Vam pišem zato što polako gubim poverenje u svog lekara i čini mi se pošto idem u privatnu praksu da doktor gleda samo kako će da uzme novac i ništa drugo. On čak i ne pokuša da mi da neko objašnjenje za to što mi se dešava. Zato bih Vas molio da mi Vi kažete šta može biti sa ovakvim rezultatima i da li sam dobio dobru terapiju. Da bih imali detaljan pregled u zadnji rezultat i da bi mi dali što bolji odgovor ja ću Vam sada predočiti ceo rezultat. I recite mi da li treba promeniti doktora. Spermogram rađen 17.10.08 Volumen 2,5ccm, ph8,1, Koenzistenija, pojačan viskozitet, geliraza 30min. Izgled, staklast. Br.spermatozoida 12.0x10ccm. Br.spermatozoida 30,0x10vol. Progresivno pokretnih 10. Pokretnih spermatozoida 30. Ukupno pokretnih 40%. Nepokretnih60%. Normalne forme 60%. Patološke forme 40%. Le.u vid. polju 2 -5. Er.u vidnom polju o. Germinalne forme +. Ostale ćelije pl epitel. Fruktoza kval. poz. Aglutinacija 0. ZAKLjUČAK>Olugoasthenospermatosoidia (srednjeg stepena).
  Da li postoji šansa da imamo još jedno dete?
  Unapred zahvalni.

  Odgovoreno: 18. 11. 2008.
  • Postoji, ali pored testova na infekicju postoje i brojni frugi pregledi koji mogu dovesti do ovako losijeg nalaza. Nalaz jeste losiji,ali je daleko od beznadeznog.Obzirom na ovaj broj mozete da uradite i inseminaciju kojim bi povecali svoje sanse za trudnocom. dr Vojinov

Ostavite komentar