1. Pitanje broj: #13160

    Poštovani doktore,
    suprug i ja prethodnih godinu dana ispitujemo bračnu neplodnost. Kod supruga je ustanovljena dijagnoza ASTENOTERATOZOOSPERMIJA. (Prvi nalaz je sledeći :volumen 4ml; pH 7,9; broj sprm. 30 mil/ml; broj sperm.u ejakulatu 120miliona; pokretnih 20% od čega samo 2% progresivno pokretnih, a 18% slabo pokretnih, 25% u mestu i 55% nepokretnih; morfološki: 26% tipičnih i 64% netipičnih; Spermokulturom nisu izolovane bakterije)
    Inače, suprug sad ima 40 godina. U prethodnih par meseci koristio je po savetu urologa lek Proxed, andriol i L-carnitin i na ponovljenom spermogramu došlo je do poboljšanja pokretljivosti od navedenih 2% na nekih 12-13% progresivno pokretnih. Ali, to je max. Mesecima se ne popravlja više od toga, a rekli su nam da je i to nedovoljno za spontanu trudnoću. U međuvremenu ustanovljeno je da suprug ima varikocelu i predložena je operacija. Znamo da operacija nije garancija za poboljšanje rezultata. Međutim, mi strahujemo postoji li rizik da posle operacije ovi rezultati budu još gori. Čuli smo od nekih prijatelja da je kod njih došlo do pogoršanja posle ove operacije.
    Interesuje nas kakva su Vaša iskustva i šta nam savetujete da uradimo?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 18. 11. 2008.

Ostavite komentar