1. Pitanje broj: #12307

    Na skorašnjem U.Z pregledu lekar mi je saopštio da mi je prostata uvećana i da je veličine 50x36mm, hipoehogena, bez fokalnih promena. Napominjem da imam 40 godina, a da sam iz lične predostrožnosti uradio PSA prostate, u avgustu mesecu i da je rezultat 2. U porodici tačinje otac je imao probleme sa prostatom te da je u 68 godini operisao prostatu i živeo još trinaest godina posle operacije. U kasnijem periodu i on je radio PSA prostate i da su mu svi rezultati bili u granicama normale uključujući i H.P nalaz prostate. Takođe, napominjem da su mi ostali rezultati krvi i urina u redu. Napominjem da sam i pasionirani ljubitelj rekreativnog biciklizma, pa me interesuje koliko vožnja biciklom može doprineti ili ne doprineti problemima sa prostatom. Povremeno imam probleme sa učestalim mokrenjem i osećajem neispražnjenosti bešike prilikom mokrenja. Peckanje, bolove prilikom mokrenja nemam. Sa svim gore navedenim.
    Molio bih Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja: 1.Koliko je opasno to uvećanje prostate kod mene, s obzirom na genetsku predodređenost i moju životnu dob. 2.Kakav je moj dalji režim života i rada (ishrana i ostalo) 3. Kako rekreativni biciklizam utiče na probleme sa prostatom.
    Hvala

    Odgovoreno: 11. 10. 2008.
    • 1. Nije opasno. Ukoliko vas otac nije imao rak prostate imate podjednak rizik za kacionom kao i ostali 2. manje zacinjene hrane, zestokih pica, izbegavati prehledu 3. uvecanja prostate su i profesionalna oboljanja kod vozaca traktorista i biciklista. Smanjite kada imate tegobe voznju bicikla. dr vojinov

Komentari na pitanje: #12307

    • Imam 57. God. I BHP velicine 43 ccm. Vrednost PSA je 1 . 5 tj. u granicama normale. Na UZ je otkrivena hiperehogenija vel. 2 puta 3 cm. Pitam da li je moguce lecenje I da li moze hiruski da se odstrani. Hvala unapred !

Ostavite komentar