1. Pitanje broj: #12300

    Poštovani,
    imam 29 godina, nisam rađala i već izvjesno vrijeme imam cistitis (učestalo mokrenje, peckanje, bol u donjem dijelu trbuha, preznojavanje, nervoza...). Prvi put se pojavio 2001.godine i ponavljao se, otprilike 1 ili 2 puta godišnje. Liječen je Cefaleksinom ili Palin uroantiseptikom. U zadnjih par godina se interval između pojavljivanja smanjivao. Sada se simptomi vraćaju vrlo često, u zadnjih par mjeseci skoro da ne prestaju. Na zadnjoj urinokulturi izolovana je escherichie coli 10 na sedmu, doktor mi je rekao da sam postala rezistentna na cefaleksin i amoksicilin, te mi prepisao norfloksacin 10 dana. Međutim simptomi su se samo smanjili, ali ne i povukli i ako ne pijem uvin čaj (u velikim količinama) skoro da i ne osjetim poboljšanje.
    Voljela bih znati nešto više o liječenju cistitisa i postoji li način da izbjegnem ponavljanje istog. Plašim se da bi se stanje moglo pogoršati ako ostanem trudna.
    Molim Vas za odgovor.
    Hvala

    Odgovoreno: 11. 10. 2008.
    • Potrebno je koristiti 3 antibiotika svaki po 10 dana, prema nalazu antibiograma. Moguce je uraditi prevenciju antibioticima, da se spreci ponovno javljanje cistita, ili ako je je stalno prisutna Escherichia moguce je napraviti i autovakcine . Neophodan je i UZ besike i bubrega dr Vojinov

Ostavite komentar