1. Pitanje broj: #12224

    Poštovani,
    Dobio sam rezultate spermokulture i spermograma i oni su sledeći: spermogram volumen 2,4, boja bledožuta, viskozitet 0, Likvefakcija završena, konc spermatozoida 118x10 na9-ti/L, pokretni posle 30 min. 0,70 slabo pokretni 0,10 nepokretni 0,20 normalni oblici 0,75 patološki oblici 0,25 Le u vidnom polju 2-3, er u vidnom polju 0, ep. ćel. 0, fruktoza pozitivna, stepen pokretljivosti 4, oblik kretanja 2 aglutinacija nema , spermokultura izolovano je streptococcus beta-haemolyticus grupe \"B\"
    Zanima me Vaše mišljenje i preporuka za eventualnu terapiju. Nemam nikakvih tegoba, spermogram i spermokulturu sam uradio samoinicijativno, jer je moja supruga imala jednu neuspelu trudnoću, a iz druge koja je uspela dobili smo ćerku koja je imala megakolon debelog creva i bila je podvrgnuta hiruškoj intervenciji, ali se sve završilo na najgori mogući način, sepsom i smrću naše ćerke. Supruga i ja smo uradili genetska ispitivanja u Čikagu i ispitivanje genoma naše pokojne ćerke. Rezultati su takvi da je kod nje otkrivena mutacija na genu odgovornom za megakolon koju nije nasledila od nas. Sve ukazuje na slučajnu mutaciju.
    Zanima me da li je streptococcus pronađen kod mene mogao imati neke veze s tim i naravno kako da ga se rešim i da li uopšte treba.
    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 11. 10. 2008.
    • Mutacije na genima mogu da nastano u kao posledica infekcija, ali vrlo retko. Obicno zbog infekcije ne moze da dodje do zaceca, a retko sama bakterija moze da bude uzrok mutacija. Najbolje je da ponoviti sprmokulturu i traziti da vam urade antibiogram . Prema tom AB uzeti tri leka svaki po 10 dana, ukupno mesec dana. Koristiti prezervativ. nedelju dana nakon terapije ponoviti spermokulturu. ILI sada piti ciprocinal tbl a 500 mg 2 x 1 tokom 15 dana , a nakon pauze od nedelju dana ponoviti spermokulturu. Nalaz spermograma je uredan. Srecno. dr Vojinov

Komentari na pitanje: #12224

    • jovanovic ljubisa 11. 01. 2013.

      Radio sam spermogram i rezultat je sledeci volumen 2ml izgled belicast ph 7, 5 konzistenzija viskozna vitalnost spermija osrednja broj spermatozoida 50*10na6/mm na 3 bakterije dosta ukupno pokretnih 49% progresivno pokretnih 10% pokretnih 39% nepokretnih 51% normalne celije 95% abnormalne celije 5% koncaste glave 2% citroplazmaticni ostatci 3% fruktoza 14, 8mmol/l kisela fosfataza 3, 9*10 na 6u/l molim vas da mi kazete vase misljenje, dali su mi da pijem cink sumece tablete trental 2*1 i vitamin e 2*1 tri meseca da pijem pa da ponovim nalaz

Ostavite komentar