1. Pitanje broj: #12145

    Poštovani dokore,
    želim da Vam se zahvalim na dobijenom odgovoru na moje prehodno pitanje i želeo bih da Vam postavim još jedno pitanje. Rađen mi je ponovni spermogram posle 3 meseca i rezultati su sledeći: apstinencija 4 dana, zapremina je 3,5ml, koagulacija nema, viskoznost smanjena, likvefakcija 17, izgled providan, pH -, br.sperm.-, br. prog.pokr., br.pokr. i nepokr. - , leukociti 0-5. U primedbi rezultata piše da na celom nativnom preparatu spermatozoidi nisu viđeni, a na nativnom preparatu sedimenta uzorka viđeno je 95 spermatozoida i to 29 progresivno pokretnih, 8 pokretnih i 58 nepokretnih.
    S obzirom da mi je prethodni rezultat bio bez spermatozoida i kao jedina opcija biopsija testisa, interesuje me da li je po ovom novom rezultatu moguća vantelesna oplodnja i da li je biopsija i dalje neophodna ili je potrebna neka terapija?
    Hvala.

    Odgovoreno: 11. 10. 2008.
    • Zavisi od toga ko radi vestacku oplodnju i kakvi su spermatozoidi. Ukoliko su oni normalne morfologije moguce je i iz tog sedimenta iskoristiti iste. Ukoliko to nije moguce resenje je biopsija (punkcija). dr vojinov

Ostavite komentar