1. Pitanje broj: #11497

    Poštovani doktore,
    mojoj majci mesecima u Domu zdravlja, lekar opšte prakse leči bakterije u urinu. Pošto se to prolongiralo duže vreme, dobila je uput za urologa u Kliničkom centru u Beogradu. Juče joj je u dnevnoj bolnici urađen pregled na osnovu kojeg je doktor, hirurg Topužić stavio na spisak hitnih operacija. On je pregledom ustanovio dva tumora, na bešici, jedan velišine jagode, drugi veličine zrna graška. Pošto je ona i sada bila pod terapijom injekcijama zbog bakterija, rekao joj je da odmah prestane da ih prime, jer je bespotrebno. Nalaz biopsije neće da čeka, već hitno operacija.
    Molim Vas doktore, da li to može da znači da je pregledom doktor mogao da ustanovi da su ta dva tumora, ne daj Bože, maligna? Moja majka nema bolove prilikom mokrenja, nema krvi u mokraći, možda treba da Vam to naglasim. Jako sam uplašena.
    Hvala Vam unapred. Zaboravila sam da napišem, majka je 1938. godište.
    Pozdrav Snežana

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Operacijom se uzima materijal za pregled pod mikroskopom, a ne za vreme cistoskopija koja se radi ambulantno. Ukoliko su tumori mali, a jesu koliko vidim iz Vašeg pitanja, tom operacijom se dobija materijal za pregled, ali se i po mogućstvu tumori u potpunosti uklanjaju. Inače, vrlo retko se u bešici javljaju dobroćudni tumori, ali izlečenje, naročito kod ovako malih je moguće, uz redovne kontrole.
      dr Vojinov

Ostavite komentar