1. Pitanje broj: #11458

    Poštovani doktore,
    Rođen sam 1972 god. U 21 god. starosti izvršena mi je hirurška intervencija: funiculolysis et orchidopexio bill. Herniectomia et plastica canalis inguinalis sec. Ferrari-Ferguson bill. Nije rađen preoperatvni spermogram, ali oko godinu dana pre operacije analizom urina nađeni su spermatozoidi. Dve godine sam u braku, bez dece. Pre 3 meseca rađen mi je spermogram i dg. je azoospermija. Spemokultura je sterilna. Nalaz hormona: testosteron, free testosteron, prolaktin i LH su b.o., dok je FSH 61,4 (ref.vr. do 11 ). Kod urologa je izvršen pregled: oba testisa visoko postavljena u skrotalnoj kesi, manja, meka,homogena. Od strane radiologa je izvršen eho gde opisuje vene pampiniformnog spleta obostrano i cistu 6mm u levom testisu.
    Intresuje me: 1. Da li je biopsija testisa jedina opcija ili postoje još neke analize koje bi se mogle uraditi? 2. U kojoj instituciji je najbolje uraditi biopsiju, jer nam je rečeno da se biopsija vrši samo jednom, jer se mogu oštetiti testisi, pa je najbolje spermatozoide ako ih nađu odmah zamrznuti.
    Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 25. 09. 2008.
    • Najbolja institucija je ona u kojoj imaju mogućnost da spermatozoide zamrznu. U Novom Sadu se uradi jedna dijagnostička punkcija da se potvrdi da li ima spermatozoida i ako ima uradi se po pripremi partnerke nova kojoj se uzimaju spemartozoidi za veštačku oplodnju. Biopsija ili punkcije se mogu uraditi onoliko puta koliko je to potrebno, bez oštećenja testisa. Za Vas je jedina opscija ili biopsija ili punkcija i veštačka oplodnja.
      dr Vojinov

Ostavite komentar