1. Pitanje broj: #11059

    Poštovani doktore,
    U pitanju je moj sin koji je rođen 01.04.2007.god. U principu je zdrava, normalna beba koja samo ima česte prehladice. To je uglavnom kijavica, sa punim nosićem sektreta, onda to pređe u kašalj i dobije neki antibiotik i to bi bilo to. Retko u tim prehladama se kad pojavi temperatura, verovatno zato što ga odmah i vodimo kod privatnog doktora koji ga vodi od rođenja. Sve to ne bi me ni brinulo toliko da on prilikom svake te prehladice nema strašno velike leukocite, koji skoče jako visoko, ali ih i posle terapije jako teško skidamo. Svaki put je priča ista, grlo je malo crveno, ali nije strašno, uši su mirne, pluća čista a leukociti preko 15 - 20. Sve to je u početku ukazivalo na urinalne infekcije, pa mu je rađena i mikcija i ustanovljeno je da ima DG : Reflux cystouretralis 1. dex gr 0 do 1. To mu je rađeno 29.02.2008 i od tada je on konstantno pokriven terapijom, mesec dana pije Baktogram 2 x 3 ml , ( 2 x 50 mg), a mesec dana Nitrofurantion samo uveče po 2 ml, oba sirupa se prave u privatnoj apoteci. On te sirupe pije već sedmi mesec i rečeno mi je da tako mora sve do sledeće kontrole tj. mikcije koja je predviđena za dve godine. I pored te terapije za urinalni deo, on je opet prilikom tih svojih prehladica imao visoke leukocite, a pritom su mu kontrolni nalazi urina dobri. Krajem marta je imao 25, pa je posle terapije antibioticima posle devet dana su pali na 17.3. Doktoraka je tvrdila da je to normalno kod dece kojoj rastu zubići i koja se malo prehlade. Danas smo opet bili kod doktora jer se opet prehladio i sve je ok, grlo nije crveno, pluća čista, uši mirne, a leukociti 22.2, nalaz urina ćemo sutra uraditi, ali mislim se da će i on kao i svaki put biti u redu i opet se vrtim u krug.
    Interesujeme da li može da to bude normalno i da li Vi smatrate da bi trebalo izvšiti još neke pretrage, kome da se obratim i šta da radim. U slučaju da Vam trebaju i ostali podaci sa nalaza, evo to su RBC =4.45 ; MVC=82.1 ; RDW % =14.9 ; HCT = 36.6 ; PLT= 319; MPV = 8.3 ; WBC = 22.2 ;HGB =129 ;MCH =29.0 ; MCHC =353 ; LYMF =13.1 ;GRAN =7.6 ; MID=1.5 ; LYMF =58.8 ;GRAN =34.3 ; MID = 6.9
    U nadi da ćete naći vremena da pročitate ovo i da mi odgovorite,
    Unapred zahvalna,
    Ljiljana

    Odgovoreno: 18. 09. 2008.
    • Zaštita antiboiticima kod veziko ureteralnog refluksa je neophodna, jer kod takve dece postoji mogućnost prodiranja infekcije iz bešike ka bubrezima, a u tom periodu svaka infekcija može da dovede do trajnih oštećenja bubrega (do 5t-e godine). Što se tiče leukocita bitno je da je urin miran, tj da nema bakterija. Povećan broj leukocita mogu dati i bakterijske i virusne infekcije drugih organa, osim urinarnih. I pored urednog nalaza potrebno je uraditi briseve nose i grla neposredno pre uvođenja AB u fazi prehlade da bi se utvrdilo postojanje bakteriske infekcije. Inače, laboratoriske vrednosti krvnih parametara nisu iste kod dece i odraslih. Ukoliko postoji zaštita urinarnih puteva i nalaz urina je negativan na bakterije, nije potrebno svaki put uvoditi AB terapiju kod prehlada, naročito ako su brisevi ždrela i nosa uredni. Postoji mogućnost pojave otpornosti bakterija na AB kod učestale primene. Vezikouretralni refluks tako blagog stepena bi trebao sam da se povuče.
      dr vojinov

Ostavite komentar