1. Pitanje broj: #10801

    Pacijent star 68 godina ima sledeći nalaz na UZ : Mokraćna bešika debljeg zida, slobodnog lumena, prostata oko 40 grama, hiperehogenija, rezidualni urin oko 80 ml. Učestano mokrenje i danju i noću. Problemi sa prostatom prvi put se javljaju 1995. u tom periodu lečen Ipertrofanom i to se posle nekog vremena "umirilo". Ponovo aktiviranje problema od pre 2-3 godine i od tada je lečen sledećim lekovima: Zerlon, Prostamol uno, Speman, Conprosta,... Do aprila ove godine 2 kutije Prostamol uno popio i nakon toga nije bio na kontroli a ni pod terapijom. U februaru ove godine u urinu malo soli urata, pi i vretenasti epitel, dosta sluzi, 25-30 bl i sv. eritrocita, retke bakterije. Kod pacijenta je prisutan polimorfizam divertikuloza creva, coxartrosa, srčani problemi oko 20 godina ima varijabilni pritisak, oslabljena funkcija bubrega, snižen klirens kreatinina (vrednosti promenjive periodično). Kardiološka terapija na kojoj je sada Dilatrend 6.25mg Propafen 150mg Monopril plus 20 mg, Cardiopirin 100mg, Sortis 10mg. U ishrani ne koristi masnu hranu, slanu i začinjenu hranu (najviše voća, povrća, pahuljice). Izuzetno mršav - 57 kg, već godinama ima ovu težinu. Koji način lečenja predlažete za probleme sa prostatom kod ovog pacijenta. Nerado odlazi urologu i postaje jako nervozan kada mu se pomene ova problematika - predpostavljam iz straha. Da li je već za hiruršku intervenciju ili još može medikamentozno lečenje i koje? Do sada je operisao levu karotidu, ali je zbog totalne anestezije dobio aritmiju absolutu što je lekovima sanirano.

    Odgovoreno: 15. 09. 2008.
    • Potreban je kontrolni UZ, da se pri tom pogledaju i bubrezi, ponovo bešika i odredi rezidualni urin. Nije dobro što ima povišen broj eritrocita u urinu, zbog toga je neophodan UZ. Od lekova može da proba sa Tamsol tbl jedna dnevno, koji je znatno efikasniji lek od lekova koje je uzimao na biljnoj bazi. Ukoliko dođe do poboljšanja neka nastavi sa tim lekom i on se može koristiti u kombinaciji sa Zerlonom.
      dr vojinov

Komentari na pitanje: #10801

    • Moj deda je koristio narodni lek koji mu je prostatu doveo u normalu, a on se pravi na sledeći nacin: 200 gr. Ovsa (zobi) nepreradjenog u 1 litaar vode, prokuva se da ispari polovina, procedi se i pije se 3 x dnevno po 1 dl pre obroka - 15 dana. Prostata treba da se smanji na prirodnu velicinu, a pacijent bi trebao da to proveri uz. Ako se nije totalno smanjila ova kura se moze nastaviti.

Ostavite komentar