1. Pitanje broj: #10798

    Poštovanje,
    imam 23 god. i od 17. imam hipertenziju. Pijem Metaprolol 2x25mg i Amlopin 5mg ujutro, a Enapril 5mg naveče. EHO srca uredan, CT I NMR abdomeno nema patoloških promjena, NMR glave uredan, EEG uredan, FOU promjene na očnom dnu I stepena (oftalmolog traži endokrinološko-kliničko ispitivanje), a endokrinolog odbija, pošto su te promene nebitne. Laborat. analize: KS, SE, SUK, Kreatinin, ACTH, KORTIZOL, FT3, FT4, TSH. Svi uredni. FSH=28,8 LH=16,9 Prolaktin=350, HDL4.5, LDL 6,3. Testosteron 5,00, HR uredan. Oba testisa manjih dimenzija, visoko položeni u skrotumu, trakcijom se spuštaju. Spermogram-azoospermija. Biopsija oba testisa: Teška hipoplazija-spermatogenih ćelija. Kariotip uredan.
    Molim Vas šta da radim sa ovim sterilitetom? Da li postoji mogućnost liječenja i kako? Pritisak ne regulisan maximalno 190/110 a minimalno 98/52. P.S. AFP i Beta HCG uredni.
    Molim za pomoć.
    Unaprijed zahvalan.

    Odgovoreno: 15. 09. 2008.
    • Potrebno je urditi i antispermatozoidna AT u speri i serumu da bi se utvdilo da li postoji neka imunoloska reakcija kojom se mogu stvarati antitela potriv sospetvenih spermatozoida i moze biti uzrok ove azoospermije.Ukoliko je i taj nalaz uredan, onda vredi pokusati sa nekim lekovima koji se mogu davati kod azoospermije nepoznatog uzroka, ali posto se radi o hormnski mpreparatima ne bih zeleo da ih prepisujem preko interneta dr vojinov

Ostavite komentar