1. Pitanje broj: #10768

    Pre mesec dana sam primetio promenu na desnom testisu. Otisao sam 10 dana posle toga kod urologa, koji me je pregledao i poslao na ultra zvuk. Na ultra zvuku je pokazano: EHO ABDOMENA: jetra, ž. kesa, pankreas i slezina urednog UZ nalaza. M. bešika urednog zida, slobodnog lumena. Prostata homogena, a bubrezi normalne veličine, oblika i položaja. EHO TESTISA:  levi testis normalne veličine, homogene strukture. Desni testis uvećan, promera oko 42x58mm, nehomogen, lako lobulirane konture, sa hipoehogenijim areama, pojedine slivene, neke sa mikrokalcifikatima. Posle toga sam uradio testove (markere): AFP - Alpha fetoprotein: rezultat 1,70 i HCG-B: rezultat 4,1 i test na S-LDH rezultat : 302. Lečenje: 7 dana sa primao Gentamicin injekcije i tablete Panklav i poboljšanja nije bilo. Posle toga mi je prepisan Palitreks 5 dana (2 na 12 sati), pa Baktrim (1do 2 na 12 sati) i takođe bez promena. Doktori su tvrdili da je upala, ali ih buni što mene ništa ne boli, niti mi smeta, niti me pecka dok mokrim, ama baš ništa. Osećam slab, neznatan bol na dodir. Nisam bio ni bolestan, a ni prehlađen u 2008. godini. Doktori razmišljaju da desni testis odstrane. Imam 35 godine i 2 ćerke od 7 i 4 god.
    Kakvo je Vase mišljenje o svemu ovome i šta da radim?
    Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 15. 09. 2008.
    • Mislim da treba uraditi operaciju, ali u toku te intervencije treba uraditi biopsiju testisa, znaci uzeti isecak tkiva i u toku operacije i poslati na pregled, ukoliko se dokaze prisustvo maligne promene testis se izvadi, a ukoliko je nalaz da se radi o benignoj promeni testis ostaje. Inace tumori testisa se javljaju najcesce izmadju 25 i 45 godine, tako da ova vasa promena zahteva razresenje. Ovakvu sipmtomatologiju sa mirnim tumorskim markerima mogu da daju tumori testisa koji se nazivaju seminomi. Znaci biopsija je neophodna. dr vojinov

Ostavite komentar