1. Pitanje broj: #31587

    Poštovani,
    moj suprug je zbog crvenila očiju pre oko 8 godina otišao kod doktora i uradili su mu bris oka i uretre na hlamidiju dif metodom i nalaza je bio neg. Nakon godinu i po je ponovio bris uretre i nalaz je bio pozitivan. Lečio se i izlečio, tj. jedan nalaz je bio ok, ali se crvenilo oka nastavilo. Nalaz na hlamidiju nije više ponavljao sve dok se nismo venčali pre devet meseci kada je ustanovljena hlamidija brisom uretre dif metodom. Otišao je kod urologa Brzakovića u Novom Sadu i lečenje raznim antibioticima je trajalo 6 meseci. Nakon ko zna koje kure antibiotika, tri nalaza za redom su bila negativna. Doktor je predložio da se uradi spermogram, prvi put ikada. I spermogram je pokazao azoospermiju. Uradio je odmah uz testisa i piše da je sve u redu, ali hormonalni status je sledeći: fsh 16, a gornja granica je 11.5, testosteron u granicama, ali bliži donjoj, fh i prolaktin ok. Pošto je mm imao stres noć pred davanje spermograma, čak je bio i prehlađen i neispavan, doktor je predložio da se ponovi spermogram. Trenutno čekamo da se muž malo oporavi, pa da ponovi spermogram. E sad, mene zanima:
    1) da li je hlamidija ako je bila prisutna tako dugo u organizmu, a nije dala ni jedan simptom neke infekcije mogla trajno da ošteti testis i zauvek zaustavi spermatogenezu?
    2) da li fsh od 16 znači da je f-ja testisa potpuno prestala?
    3) da li prelezani zaušci u 4. godini bez kopmlikacija mogu potpuno da oštete testise tako da oni daju 0 spermat?
    4) da li udarac u testis u detinjstvu (koji nije dao nikakvu povišenu temperaturu) može da dovede do smanjene ili nikakve f-je testisa?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 13. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Najčešće hlamidija ne daje ireverzibilna oštećenja testisa, fsh od 16 ne znači da je funkcija testisa prestala, preležani zaušci mogu da oštete testis i bez vidljivih komplikacija, dok udarac najčešće ne dovodi do gubitka funkcije testisa (osim ako nije reč o jakoj traumi sa razmrskavanjem testisa)
      Pozdrav

Ostavite komentar