1. Ingvinalni kanal - proširen otvor

    Pitanje broj: #31574

    Pozdrav!
    Aktivan sam sportista i redovno treniram nekada i dva put na dan (pre podne trčanje, posle podne tegovi) . Jedan dan na trčanju otprilike na četvrtom- petom kilometru me je jako zabolela prepona (oštar bol presekla me je), ali sam mogao da nastavim da trčim. Sutra je bolela ali se već prekosutra malo smirila i dan kasnije je skoro nisam ni osećao. Nastavio sam sa treninzima u teretani i nisam imao nikakve bolove kada sam radio sa težinama. Jedino sam bol znao da osetim kada na kraju treninga vozim bicikli i to tek posle dvadeset minuta vožnje osećam da me boli ta prepona, ali čim prestanem sa vožnjom i to prodje i nisam imao problema. Ponekad kući dok ležim u nekim nezgodnim položajima, znao sam da osetim bol u preponi. Pre nedelju dana sam bio na odbojci, inače nisam skako baš dugo, skoro godinu dana (imao sam operacije kolena) . Sutra dan posle odbojke me je jako bolela prepona i donji desni deo stomaka (5-7cm desno od pupka) . Bolelo me i na kašalj i kada ustajem. Već sutra se smirilo, a prekostra još više. Posle toga me nije bolelo kada kašljem, ne boli me kada ustajem, saginjem se, ili bilo šta. Počeo sam da osećam prošlih par dana bol u desnom testisu, u početku konstantan i tup a onda sve redje. I osećam bol u desnoj preponi ali ne konstantno. Ponekad bola nema uopste i iz dana u dan sve ga je manje. Ponekad na vrlo kratko osetim bol u donjem desnom delu stomaka ali ništa strašno. Sve u svemu sada nemam jake bolove, i ne smeta mi ništa da se krećem jedino taj bol u desnom testisu, ali i on je danas popusti. Sve u svemu, ja sam pomislio da imam bruh-kilu. Bio sam kod privatnog doktora i on nije napipao kilu konkretno, ali mi je rekao da mi je desni ingvinalni kanal proširen i da to može da znači da je kila počela. Bio sam na ultra zvuku trbušne muskulature i sa misićima je sve u najboljem redu a i taj doktor me je pregledao i rekao da mi je desni ingvinalni kanal uloživ za jagodicu prsta. I on je rekao da to može biti početak ingvinalne kile ali da može da iskoči sutra a može za 10 godina. Moram da napomenem da pre nego što me je zabolela prepona na trčanju, imao sam problema sa bolovima u gornjem abdomenu i sa leve i desne strane a sa desne strane osećam malo preskakanje trbušnjaka (druga i treća trbušna ploćica) . Bolovi nisu bili jaki, više neprijatni i dosadni i osećao sam ih pri treningu, ponavljam nisu jaki bolovi ,čak mi nisu ni smetali da vežbam normalno samo  osećao neku nelagodnost. Takođe kada su počeli bolovi u testisu i preponi posle odbojke počeo sam i da mokrim skoro providnu mokraću. Sada se sve smirilo mokraća je dobila na boji ali ne u potpunosti a bolovi u gornjem abdomenu se ponekad jave ali nisu problem nisu jaki i neprijatni. Prepona me boli ponekada i to ne jako a evo u trenutku kucanja ovog testa nemam bol u desnom testisu. Ne znam sta mi je, da li stvarno imam kilu ili je nešto drugo ili da se opustim i krenem normalno da treniram opet i da su sve ovo simptomi malo preforsiranog organizma stvarno ne znam.
    Hvala

    Odgovoreno: 25. 06. 2009.
    • Poštovani,
      verovatni uzrok bola (na osnovu vaših podataka) je proširen otvor ingvinalnog kanala. Kroz taj prostor upravo prolaze elementi funikulusa te se svaki problem u tom regionu može manifestovati i tegobama od strane ipsilateralnog testisa.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #31574

    • Godinama me je mučio desni testis i doktori su rekli da je proširen kanal. Na kraju sam neki dan kilu ingvinalnu operirao. Nadam se da će biti bolje.

    • Da li je neko nekada rijesio problem proširenja ingvinalnog kanala? Već se borim sa tim problemom 2 godine, i ne mogu naći rijesenje.

    • Imam slicnih tegoba,niko nista odredjeno vam ne govori i mi ne mozemo da resimo problem koi mene sputava da normalno hodam .Bavim se yogom i verovatno je doslo do nekog istegnuca.Uzàsno je kad ne znate kako i gde sebi da pomognete.

    • da li je pametno masturbirati kad imas prosirene invignalne kanale

    • Pozdrav svima, Ja već godinu dana imam bol u testisima, ako ne i više, pre malo više od pola godine sam našao i kuglicu ba istom. Prvo sam bio kod hirurga, on je aamo rekao da se prištedim tereta, a urolog, da je cista na testisu i da su mi otvoreni ingvinalni kanali, pio terapiju i na kontoli teko da je zanemarim, verovatno je od tereta, udaraca itd... Što se tiče tih kanala, rekao mi je da opet moram kod hiruga i da radim trbušnjake da ojačam trbušne mišiće itd U suštini, mislim da samo treba da se primirimo neko vreme, pa posle sve po starom, jer to ne možemo da sprečimo

    • Pošto sam ovde pročitao navedene tegobe koje su slične mojima, rešio sam da napisem svoje iskustvo. Pre nekih 2-3 godine podigao sam teret od nekih 25-30 Kg, i u tom momentu sam osetio nesto u predelu iznad levog testisa - odnosno u pravcu ingvinalnog kanala i to do visine gde je pojas - sa leve strane. Namerno sam napisao da sam osetio nešto jer nebih mogao reći da je zabolelo nego je pre bio neki čudan i neprijatan osećaj. Od tada pa na ovamo ( znači skoro već 3 god ) na tom delu osetim blaže bolove, nelagodu i neprijatnost svaki put kada : -podizem nešto teže od 7-8 kg

      • kada radim trbušnjake ili ako se saginjem, čučim itd,
      • Veoma često prilikom jačeg kašlja
      • Ako jedem hranu koja nadima ( pasulj i ostale mahunarke....) E sad, svi ovi simptomi bi išli u prilog tome da imam neku vrstu ingvinalne kile (hernije), ali kod mene se nikad nije pojavila nikakva izbočina koja je uobičajena za kile. Za svo ovo vreme sam obavio 2 puta UZ navedene regije , i to kod dva različita Dr., i u oba slučaja je rečeno da nema kile. Čak i ova dva UZ pregleda me nisu umirila jer su tegobe prisutne skoro uvek kad se desi ovih par navedenih stvari. Posle toga sam kod abd. hirurga obavio pregled, i tamo je opet rečeno da nemam ing. kilu. Pregledani su otvori ing.kanala i rečeno je da su otvori kao jagodice prsta sa obe strane, što se nesmatra kilom. I evo sada posle svega ovoga neznam sta da mislim - znači već skoro 3 godine imam ove simptome koji se javljaju u navedenim situacijama i koji maltene nedvosmisleno liče na simptome kile ; a opet sa druge strane gledajući obavio sam preglede koji negiraju ovu dijagnozu , i ponovio bih - nije bilo i nema specifične izbočine koja ukazuje na kilu. Što se tiče osećaja sada - naveo bih da to i dalje nije neka jaka bol, nego je daleko više prisutno kao smetnja, nelagoda i neprijatnost prilikom podizanja tereta, vezbi itd... Takodje sam primetio da ako se postedim po 10-20 dana od podizanja tereta, vezbi itd... da se ove tegobe znatno smanje, ALI ako i dalje nastavim sa težim aktivnostima one se pojačavaju iz dana u dan!

      Moje lično mišljenje je da ovo možda nije prava klasična kila ( kada pritisak creva probije trbušni zid ) , ali da je ovo možda neka vrsta povrede gde je došlo do odredjenog oštećenja ovih trbušnih mišića kod i iznad ingvinalnog kanala, i da se dešava da se pri svakom novom naporu desi minimalno oštećenje ovog mesta ponovo pa iz tog razloga tako dugo traje i ne prestaje....ali ovo je samo moje lično mišljenje.

      Neznam dali će ovo moje pisanje nekome biti od pomoći ali možda će se neko naći u ovoj priči. Ako neko ima ovakvo iskustvo ili čak ideju za rešenje ovakvog problema bio bih zahvalan da se javi i napiše svoje iskustvo.

    • Ja imam isti problem već duže vreme. Ista dijagnoza je u pitanju. Bio sam davno kod lekara i rekao je da, ako se tunel proširi dovoljno kako bi mogao proći i ode u trbus

      Otkazao sam teretanu skroz, i osećam da testis ide jako gore, da može da prođe ako nastavim da dižem velike tovare. Kod operacije se stavlja neka plastika koja sprečava prolazak testisa, i onda nema fizičke aktivnosti.

    • Pozdrav momci, i ja imam problem isti, vjezbo sam u teretani, pa mi dijagnoza prosirenje ingvinalnog kanala, mozete li reci da li je neko operirao na kraju ili dobio kilu?

    • Zdravo svima! 
      Biću kratak. Vidim da smo ovde svi imali manje više sličnih problema. Naime, i meni je odredjeno stanje takozvanog otvorenog ingvinalnog kanala, požalio sam se hirurgu nakon više meseci bolova u predelu prepone. Tek onda nakon što je bol postao "dosadniji" i učestaliji. Na samom pregledu bio sam uporan da saznam od hirurga što je više moguće vezano za ovu učestalu pojavu kod muškaraca u želji da sprečim dobijanje kile. Ukratko nisam dobio konkretan potvrdan odgovor da je dobijanje kile moguće sprečite, kako doktor navodi sve je u procentima i dosta neprecizno, uz odgovor da kilu mogu dobiti sutra, pa u narednih 10 godina, a isto tako je ne moram dobiti nikada. Dobio sam kao savet da ne razmisljam o dobijanju kile i na moje iznenađenje da nastavim sa normalnim aktivnostima, pa čak i sa umerenim treninzima, dakle uz manji intenzitet. Ono što je bilo apsolutno neočekivano jeste savet da kao mogućnost da se ojača trbušni zid radom vežbi za ove mišićne zone misleći se pritom na vežbe slične trbušnjacima, čime bi se kontrolisalo širenje ovog kanala i eventualno sprečilo dobijanje kile. Ukoliko neko ima slično iskustvo sa sličnim problemom neka ostavi komentar. 
      Hvala!

    • Isti problem sam imao pre 3 nedelje. Treniram intenzivno u teretani, izbacujem solidne kilaže (180 kg mrtvo, 160 čučanj i 110 bench press sa mojih 85 kg). Osetio sam tupi bol u desnoj strane stomaka i mislio da je u pitanju blago istegnut bočni trbušni zid jer me je bolelo samo u odredjenim položajima pa sam zanemario to. Posle nekoliko dana bol se počeo spuštati niz preponu ka testisima pa sam poslat kod urologa jer su u ambulanti mislili da je kamen u bubregu. Urolog nije našao problem ali je hirurg nakon pregleda ustanovio da je u pitanju proširenje ingvinalnog kanala. Dobio sam anelgetike za bolove i preporuku da koristim miorelaksanse, i evo posle 20 - tak dana bol je prošao ali osećaj je dosta neobičan. Počeću od sutra opet, doduše lakše malo pa ćemo videti kako ce ići. 

    • Zdravo, momci ako čitate ovo molim vas dajte mi info šta ste uradili tj. šta se desilo? Niste pisali jos 2009. a imam isti problem kao vi pa mi je potreban savet

    • E ovako isto idem u teretanu i radio sam ledja sa 80 kg i kad sam dosao kuci jak bol se javio na celoj desnoj strani, naravno uzeo sam uput za hirurga, ali dok sam otisao do njega bol me vec prestao. Pregledao me je tako sto mi je zavukao prst malo desno od penisa, i nista drugo mi nije rekao nego samo da mirujem, ali ja ne mogu da prestanem da idem u teretanu nego sam sada poceo da nosim kais. Zanima jel moze da iskoci kila i da li se neko razume u one laparaskopske operacije sa mrezicom, negde sam cuo da nakon posle te operacije nakon dva meseca moze da se nastavi vezbanje sa istim tezinama?

    • Bavim se rukometom i imam isti problem kao i ovaj momak sa prosirenim ingvinalnim kanalom i doktor mi je rekao isto sto i njemu da mi je ingvinalni kanal uloziv za jagodicu prsta i da cu mozda jednom u zivotu a mozda nikad da dobijem ingvinalnu kilu. . . Sta da radim??? Dajte mi neki savet! Unapred hvala

    • Potpuno isti problem imam, s tim da sam ja prvi put bol osjetio u teretani prilikom dizanja tereta. Ist mi je hirurg utvrdi da nema kile već proširen ingvinalni otvor i da ništa ne preduzimam već da sve radim normalno, a kad imam bolove da popijem tablete protiv bolova. Pa jel ima neko neki drugi savjet, pošto me ovo izluđuje? Šta da radim u ovoj situaciji, dođe mi da dižem 100kg pa da razvalim taj kanal skroz da dobijem tu kilu operišem i riješim se tih bolova.

Ostavite komentar