1. Pitanje broj: #30902

    Poštovani doktore,
    već duže od godinu dana osećam bolove u predelu desnog testisa koji zrače u stomak, leđa i kuk ili je obratno ne znam tačno. Pre mesec dana sam opipavajući testis napipao mali kvržicu oko 3-4 mm ispod glave pasemenika, otišao kod urologa on to ispipao i kaže nije ništa, a za svaki slučaj ajde da uradimo tumorske markere afp i betahcg i oni su u granicama normale. Odem na ultrazvuk testisa i nalaz uredan, ta promena se ne vidi, pošto mi je otac bolovao od seminoma testisa. Onako uplašen neverujući da doktori i ultrazvuk ne vide ono što sam napipao odem privatno na eho testisa i čovek mi odma pronađe cistu veličine 11mm u glavi epididimisa. Zanima me sad šta dalje? Da li se te ciste operišu, leče, kako se prate i da li mogu prerasti u tumor ili pak ometati plodnost? Napominjem da stalno imam bolove u predelu tog testisa a urolog mi ovde kaže da to ne boli, da su bolovi možda od kičme, i da to ima 25% muškaraca. Imate li neki savet šta dalje jer su mi kontrolu zakazali za 6 meseci, a ja sam zbog očevog slučaja bas uplašen. Inače, urino kultura i brisevi na bakterije i gljivice glansa i u uretre su u redu, samo nisam radio test na hlamidiju jer ovde kod nas nemaju testove. Inače, imam 28 godina, profesor sam fizičkog vaspitanja
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 16. 06. 2009.
    • Poštovani,
      cista glave pasemnika ne može izazvati tumor niti spada u red ozbiljnijih oboljenja. Spermogram možete svakako uraditi. Pošto vam je otac imao seminom češće odlazite na kontrole kod urologa (markeri, eho skrotuma). Na osnovu pomenute simptomatologije, nemate potrebe raditi testove na hlamidiju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #30902

    • Zamoli bih vas samo da mi kazete na koliko je potrebno ici kod urologa na kontrolu i eho skrotuma kao i davati tumorske markere sobzirom da je moj otac bolovao od seminoma.

Ostavite komentar