1. Pitanje broj: #91705

    Postovanje, moje pitanje se odnosi na rezultat urinokulture. Naime nije mi jasno sta znaci kontaminacija i sta su gram pozitivne koke? Ako biste mogli da mi razjasnite ovaj nalaz bila bi vam jako zahvalna. Rezultat glasi: "u 1 ml urina nadjeno je dve vrste gram pozitivnih koka u ukupnom broju 25000. Verovatna kontaminacija. Detaljna identifikacija i antibiogram nisu radjeni. "

    Odgovoreno: 13. 12. 2011.
    • Poštovana,
      Da bi govorili o infekciji broj klica treba da bude preko sto hiljada i da se radi samo o jednoj klici.
      kod vas su nadene dve vrste gram pozitivnih bakterija u malom broju sto
      govori za kontaminaciju-zagadjenje do koga je doslo pri uzorkovanju urina.
      zato nije radjen antibiogram.
      mozete ponoviti nalaz. Posuda za uzorkovanje mora biti sterilna.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #91705

    • U ispitanom urinu izolovano je dve vrste gram pozitivnih koka, u ukupnom broju do 1000cfu/ml. Nalaz je bez kliničkog značaja i ukazuje na spoljnu kontaminaciju urina. Šta to znači?

    • Poštovani, hitno mi je. Nalaz urinokulture: u isitivanom uzorku urina izolovane dve vrste gram+ koka oko 10 000CFU/ ml. Nalaz je bez kliničkog značaja i ukazuje na spoljnu kontaminaciju urina. Možete li da mi protimačite?

    • U ispitivanom uzorku urina izolovano je dve vrste gram + koka u ukupnom broju do 10000 CFU/ml. Nalaz je bez kliničkog značaja i ukazuje na spoljnu kontaminaciju urina. Hitno mi je jer uskoro imam operaciju. Šta to znači? Hvala vam unapred.

    • Urinokultura rađena - Labatoriski nalaz: U ispitivanom uzroku urina izolovano je dve vrste gram + koka u ukupnom broju do 10000 CFU/ml. Nalaz je bez kliničkog značaja i ukazuje na spoljnu kontamiciju urina. Ja stvarno ništa ovde ne razumem.

    • Sta znaci u urinu izolovano je dve vrste gram+koka u ukupnom broju do 75000CFU/ml .Hvala vam unapred

    • Nalaz urinokulture je: izolovane koke mesovite prirode. Drugo nista ne pise. Nalaz mi je nejasan mozete li mi pomoci

Ostavite komentar