1. Pitanje broj: #89319

  Postovani, zbog rezultata spermograma 2, 3 miliona spermatozoida u 1 ml ejakulata, 45% nepokretnih i 81% abnormalnih formi urolog mi je propisao terapiju: klomifen 50mg dnevno 6 nedelja, andriol testocaps. 40mg dnevno mesec dana, proxeed 2 kesice dnevno 6 nedelja. 1. Da li je opravdana ova terapija s obzirom da su mi rezultati hormona lh 5 iu/l, fsh 6 iu/l a testosteron 3, 33 ng/ml a ovi lekovi upravo uticu na hormone koji su kod mene u normali? 2. Da li se klomifen sme uzimati 42 dana? U uputstuvu pise max 5 dana za zene, za muskarce ne pise nista. Hvala puno unapred!

  Odgovoreno: 28. 10. 2011.
  • Poštovani,
   Kod oligospermija kod kojih je hormonski status uredan, cesto se daju hormoni. Iskustveno se zna da se broj i kvalitet spermija poboljsa posle takvih tretmana. Obicno se daje klomifen/antiestrogen/ u dozi od 50 mg najmanje tri meseca, s tim da se spermogram ponavlja posle mesec dana jer se po nekada desava da paradoksalno broj spermatozoida padne u kom slucaju se takva terapija prekida.
   andriol/sintetski testosteron/samo kod malog broja pacijenata dovodi do poboljsanja spermograma. Ima i nezeljena dejstva. Ovo su stavovi akademske medicine.
   proxed plus po sastavu l karnitinm, coq10, zink se dosta daje uglavnom za poboljsanje pokretljivosti spermija.
   postoje i druga gledista. Promena ishrane, suplementacija. Ako vas o ovome vise zanima mozete se javiti na moj meil. Obavezno se pozovite na broj ovog pitanja.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #89319

  • Poštovani! Supruga je bila na operaciji, sa završnom dijagnozom: , , infertilitas infertilitas prim. N80 endometriosis, oclusio tubae uterinae intramuralis bill. Meni je mikroskopski nalaz sperme: količina 3, 6 ml, konzistencija-gusta, viskozitet-rastegljiva, ph vrednost - 7, 4, razredjenje 1/100, broj spermija u 1/ml sperme 60. 000. 000, pokretljivost spermija -oslabljena, progresivno pokretnih spermija 60% , pokretljivost spermija posle 1 h 60% , oživljavanje spermija posle 1h -nema, normalnih spermija - 55% , patološki oblici spermija - 44% , nezrelih spermija 1% , ćelije u ejakulatu-spermije i ćelije spermiogeneze-dijagnoza -normozoospermija. Predložena nam je vantelesna i prepisan klomifen 50 mg a supruzi diferelin 1 mesečno x 4 meseca. Kakvo je vaše znanje i iskustvo sa ovim dijagnozama. Unapred puno hvala i veliki pozdrav!

Ostavite komentar