1. Pitanje broj: #53740

    Imam troje dece i odlucio sam da izvrsim vazektomiju. Zanima me kako se vrsi vazektomija, koje nalaze pre odlaska kod lekara treba da uradim, koliko dana i da li cu uopste morati da lezim i naravno da me zanima cena? Da li u slucaju da se mozda nekada predomislim mogu da vratim "sve na svoje mesto" kao pre vazektonije? U cemu je razlika izmedju vazektomije i kastracije? Ne bolujem ni od kakve bolesti. "unapred hvala

    Odgovoreno: 24. 02. 2010.
    • Poštovani,
      Kastracija je vadjenje testisa a vazektomija podvezivanje i presecanje semonovoda.
      kastracija za posledicu ima nedostatak spermatozoida i muskih hormona, a
      vazektomija za posledicu ima sterilnost-nedostatak spermatozoida u ejakulatu.
      vazektomija se vrsi hirurskim putem gde se skrotalnim resom pristupa semenovodu.
      podveze se i preseca. Isto se uradi i na drugoj strani.
      moze mikrohirurskom tehnikom da se "vrati" ali to je muka.
      ima uvek boljih resenja od vazektomije. Neznam koliko kosta.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #53740

    • Jel neko moze da mi kaze gde moze to da se sve odstrani napolje i ko bi to odradio, znaci da se toga otarasi skroz?

    • Kad sam pročitala odgovor nadležne osobe, zamalo ne padoh sa stolice. Od starta je komentar odisao duhom neprofesionalnosti, a završio šovinistički u stilu najgoreg balkanskog seljačine gde se nisu ponudila druga rešenja nego se samo čovek odvratio od pomisli da uradi ono što je hteo. Jeste muka možda, ali nisu svi sise, i nije svima ta muka Tolika kao vama, poštovani doktore.

    • Kad sam pročitala odgovor nadležne osobe, zamalo ne padoh sa stolice. Od starta je komentar odisao duhom neprofesionalnosti, a završio šovinistički u stilu najgoreg balkanskog seljačine gde se nisu ponudila druga rešenja nego se samo čovek odvratio od pomisli da uradi ono što je hteo. Jeste muka možda, ali nisu svi sise, i nije svima ta muka Tolika kao vama, poštovani doktore.

    • Ja sam u 39-toj uradio vazektomiju u državnoj bolnici (prvi u istoriji grada). U srećnom braku sa dvoje dece, i pošto više dece nismo planirali ovo je za mene bio logičan potez - kako žena i ja ne bi smo imali stresne situacije pred svaku njenu menopauzu. Raspitivao sam se dugo i već sam hteo da odustanem pošto sam svuda dolazio do informacija da se to ne radi u okviru državnog zdravstva. Privatno košta oko 1000 evra. Na kraju sam čuo da je dovoljno otići kod doktora opšte prakse i tražiti uput za urologa. Tamo im objasniš situaciju (imaš dete i nećeš više da žena ide na abortuse, malo dodaš ako već i niste imali taj problem) i oni odluče da li je zahtev razuman ili ne (ni ja nebih operisao nekog bez dece). Operacija je obavljena u totalnoj anesteziji, uveče sam došao, ujutro operisan, poslepodne odšetao kući... Ako ste stekli utisak iz ovog mog pisanija da je to boza-limunada... nemojte se zavaravati, posle operacije morate mirovati najmanje 3-7 dana, normalno - imate bolove, muda malo oteknu, treba mesec i više dana da prođe kako bi sve bilo po starom... Bilo je da sam drugi-treći dan rekao "koji mi je ovo trebalo"... Žrtva je to! Ali ja ipak nisam zažalio, imao sam za koga da se žrtvujem... nama je seks veoma važan i ovo ga je još poboljšalo. Tek posle 30 snošaja radite test u laboratoriji da proverite da li ima spermatozoida i da li možete imati seks bez kontraceptivnih metoda... Eee ali posle svega togaaaaaa... Evo već 8 godina seks bez granica.

      P.S. Pošto je ovo bio prvi zahvat u mom gradu pretpostavljam da je metoda bila veoma bazična (skalpel, makaze, konac...) i da postoje savremene metode sa kojima pacijent ima stvarno minorne posledice i brži i manje bolan oporavak.

    • @besna zena da li ce vas muz uraditi vazektomiju ili ne je iskljucivo njegova odluka. Kao sto je isto tako iskljucivo vasa odluka da li cete ici na abortus ili zadrzati dete. Kako bi ste se vi osecali, kada bi vas muz primoravao na abortus ili nesto drugo? Da vam je muz imalo pametan, verovatno bi vas i ostavio, ako vec do sada nije. . .

    • I ja imam troje dece, ali kod mene je sasvim drugi problem. Ja bih da mi se uradi vazektomija, ali mi žena ne da. Ustvari, nije da ne da, ali je to uvek, ono, "ma šta će ti to". . . Ali ja i dalje želim. Pozdrav!

    • Ja sam takodje mama, imam dva decaka i cekam treceg. Razmisljala sam o vazektomiji supruga, ali sam ipak (citajuci dosta o tome) dosla do zakljucka da je bolje da ja odradim povezivanje jajnika. Razmislite eto i o tome. . . . Ipak to utice na psihu muskarca i mozete da imate probleme sa sexom a nama, zenama, apsolutno nece nista smetati. Ja cekam carski pa se nadam da odradim to ujedno, jos uvek se nisam konsultovala sa lekarima. . Ali mislim da je izvodljivo. Zanima me samo cena????

    • Veliki tata 10. 03. 2010.

      Nasla sam odgovor na pitanje koje je moj muz postavio. Mora da je muskarac sovinista odgovorio. E sada da vas pitam, da li postoji bezbolan nacin da se rodi dete? I to od 4. 5kg? Ne, ne postoji ponarocito na balkanu. Da li postoje kondomi koji ne izazivaju gljivice? Ne, ne postoje na balkanu. Da li postoji lak nacin da se psihicki prevazice abortus? Ne, ne i ne. Da li je spirala, anti bebi pilula bolje resenje od vazektomije? Na vama je da odgovorite na pitanje, a ne da delite savete. Meseci su mi trebali da ga nagovorim, i vi mi to porusiste u jednom kratkom odgovoru. Bas vam hvala.

Ostavite komentar