1. Pitanje broj: #44397

    Štovani, pročitao sam postove na tu temu, ali ipak bih vas molio mišljenje jer nisam uspio naći sve odgovore. Supruga ima 34, a ja 35 godina. Njoj je dijagnosticiran prije 2, 5 g. Rak dojke, pošla je operaciju, kemoterapiju i zračenje. Njen ginekolog je nakon redovnih pregleda zaključio da joj reproduktivni organi nisu oštećeni, čak štoviše, vrlo je zadovoljan njihovim izgledom i funkcijom. Supruga je napravila svoju prvu folikulometriju u lipnju, imali smo odnose u ciljano vrijeme i ostala je trudna. Na žalost nakon nekih cca 5 tjedana došlo je do spontanog. Ja sam nakon toga napravio svoj prvi spermiogram i nalaz je slijedeći: broj spermija: 62, 45e6/ml (>=20e6/ml) broj spermija u ejakulatu: 137, 39e6 (>=40e6) pokretljivost spermija: a 36% (22, 5e6/ml) b 17% (10, 6e6/ml) c 4% (2, 5e6/ml) d 43% (26, 8e6/ml) volumen ejakulata: 2, 2 ml (2-6 ml) ph: 8, 0 (>7, 2) viskoznost: <2 cm (<2cm) mlađe st. Spermatogeneze: 3, 2e6/ml (<5e6/ml) leukociti: 0, 2e6/ml (<1e6/ml) morfologija: 24% (>=30% ) dijagnoza: teratozoospermia mišljenje: dosta spermija u ejakulatu. Pokretni spermiji su progresivne gibljivosti, vrlo dobrih kinetičkih osobina. Smanjen je udio spermija s normalnom građom, uglavnom nepravilnosti u području glave spermija. Fertilnost je neznatno umanjena. Od mpo indiciran aih i/ili ivf-et. Bez obzira što rak dojke moje supruge nije bio hormonski ovisan, ona nije dobar kandidat za bilo kakve stimulacije hormonskim pripravcima tako da mpo nije opcija. Pisao sam postove dvojici urologa koji su napisali da spermiogram i nije tako loš i da treba samo biti ustrajan. To nas je malo umirilo. Međutim, supruga mi je ovih dana napravila ponovo folikulometriju i ovaj tjedan ponavljamo cijeli postupak. Ono što me ipak zabrinjava je tvrdnja ginekologa da je prvi spontani vjerojatno posljedica loše morfologije mojih spermija (iako statistike spontanih pobačaja prvih trudnoća u žena starijih od 30 godina isto tako imaju određenu težinu) i da su na žalost jednako pokretljivi i oni loše i oni dobre morfologije. Budući da loših ima 4 puta više nije teško dokučiti što to znači statistički. Supruga je morala obaviti kiretažu nakon prvog spontanog i to sigurno nije nešto što bi željeli da ona ponavlja unedogled. Veselimo se trudnoći, ali je se zbog moje dijagnoze i užasavamo. Svakako namjeravam opet napraviti spermigram u prosincu (prvi rađen u rujnu) . Ginekolog kaže da se može desiti i da spermij loše morfologije oplodi jajnu stanicu, zatim da supruga uzima preparate za održanje trudnoće (progesteron) pa umjesto da organizam sam riješi ono što možda nije u redu trudnoča defektog ploda se nastavi do onog stupnja do kojeg to organizam može iznijeti. Pa dođe do spontanog u recimo 6. Mjesecu trudnoće. Po svim tim ocjenama supruginog ginekologa vjerojatnost da moja supruga iznese cijelu trudnoću zametka začetog prirodnim putem je minimalna. Molio bih vas eventualni savjet što bi bilo dobro dalje za činiti ili eventualno vašu evaluaciju cijele situacije budući da su informacije do kojih smo do sada došli pomalo kontradiktorne. Hvala.

    Odgovoreno: 04. 11. 2009.
    • Poštovani,
      Sa spemogramom kakav imate je vasa supruga zatrudnila.
      patoloski izmenjen spermatozoid nikada ne moze oploditi jajnu celiju, te gornja prica ne stoji.
      oplodjena jajna celija, bilo prirodno ili vestacki, se inplantira u matericu gde pocinje rast ploda.
      uzroci pobacaja mogu biti mnogobrojni.
      drugo je pitanje kako bi trudnoca delovala na osnovnu bolest vase supruge.

      Pozdrav

Ostavite komentar