1. Pitanje broj: #44130

    Postovani, hvala unapred na vremenu koje ste mi posvetili, posto cu biti malo opsirniji. Moj problem je: asthenozoospermia, leukocytospermia. U poslednjih godinu dana radio sam 4 spermograma i rezultati su bili skoro identicni. Spermogram: zapremina 7. 2ml, koncentracija 29x10na6, broj spermatozoida od 200 do 554x10na6, leukociti na pocetku 3x10na6 sada 5. 5x10 na6, progresivnost na pocetku a 6% sada a 0% , na pocetku b 17% sada b 45% . Viskizitet povisen. Terapije: prva 4 meseca trental 2x1, proksed 2x1, spermogram skoro identican povecan broj leukocita. Narednih 2 meseca antibiotici, vitamin c, cinkosel. Spermogram skoro identican povecan broj leukocita. Zadnjih 4 meseca bez terapije a0% , b45% leukociti 5. 5x10na6. 3 puta radio briseve na chlamydia, mycoplasmu i ureaplasma i 3 puta rezultat je bio negativan. 2 puta radio spermokulturu oba puta patogene bakterije i gljive nisu izolovane. Nema znakova za variocelu, oba testisa u skrotumu normalne velicine. Eho besike, prostate i testisa, nalaz uredan. U zadnje 2 godine nisam bio bolestan, nepusac, nepijem. . . Moje pitanje glasi: kako smanjiti povecan broj leukocita?, posto su se svi doktori slozili oko toga da povecan broj leukocita negativno utice na aktivnu progresiju spermatozoida, ali niko nije nasao razlog povecanog broja leukocita u mom slucaju. Danas sam na forumu naisao na jedan od mnogobrojnih saveta pa sam hteo da vas pitam sta mislite o njemu? (inace alergican sam na polen) citat: pretrazujuci literaturu u vezi polenske groznice, od koje moj muz takođe pati, nalazim na ovaj naucni rad objavljen u januaru 2006 god od strane francuskih doktora olive i multignera (ketotifen improves sperm motility and sperm morphology in male patients with leukocytospermia and unexplained infertility. Fertility and sterility, volume 85, issue 1, pages 240-243 a. Oliva, l. Multigner) . Ukratko, ovi francuski doktori su uradili klinicko ispitavanje u kojem su 12 nedelja davali ketotifen tablete (1mg svakih 12 sati) 55-orici muskaraca koji su imali leukocite u spermi i neobjasnjenu neplodnost. Već posle 4 nedelje tretmana, broj leukocita u spermi je drasticno smanjen dok je pokretljivost spermatozoida značajno povecana. Posle 8 nedelja, značajno povecanje u broju normalno oblikovanih spermatozoida je ustanovljeno i to se zadrzalo još 4 nedelje posle zavrsetka tretmana. 6 meseci posle zavrsetka tretmana su posmatrali da li je doslo do spontanih, prirodnih trudnoća. Od ovih 55 slučajeva, 16 spontanih trudnoća je zabelezeno (29. 1% ) . Ketotifen je antihistamin koji se već dugo izdaje na recept samo onim osobama koje pate od polenske groznice. Na zapadu ga pravi farmaceutska kompanija novartis u vidu tableta a kod nas galenika u vidu sirupa (galitifen) . Nije registrovan za poboljsanje sperme. Moj muz je otisao u beograd da poseti svoju familiju i vratio se sa 20 bocica galitifen sirupa koji se nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama u srbiji! Ja sam bila uzasno protiv toga da on tako slobodno pije ovaj lek, ali njegovo opravdanje je bilo da je to samo antihistamin. . . Ja i danas mislim da je to bilo uzasno neodgovorno sa njegove strane. . . Elem, svako jutro i vece je uzimao po 5ml sirupa sto je 2mg ketotifena dnevno. Poceo je u maju i pio sve do skoro (mada sam ga ja molila da prekine posle 12 nedelja jer je klinicko ispitivanje trajalo samo 12 nedelja) . Izvrsio je proveru broj leukocita je bio u normali a spermogram u velikoj meri poboljsan. Rezultat svega je da sam i ja na kraju ostala trudna! Neću nikom da dajem laznu nadu. Ono gore spomenuto istrazivanje je pokazalo da je doslo samo do 29% porasta u trudnoćama kada se pije ovaj lek. Eto. . . To je nasa prica. . . Možda nekom pomogne. . . Kraj citata. Nekako sam se nasao u ovoj prici. Da li je po vasem misljenju ova terapija bezbedna i da li ste je vec imali u praksi? Hvala jos jednom.

    Odgovoreno: 02. 11. 2009.
    • Poštovani,
      Pazljivo sam iscitao ovaj test i posteno da vam kazem da ja nemam
      iskustvo sa ketotifenom i njegovim dejstvom na poboljsanje spermograma.
      sve to ima rezona a i da znate da mnoge mehanizme delovanja lekova nauka i nezna.
      predlazem vam da isto pitanje uputite spec. Za pravilnu upotrebu lekova
      na ovom istom sajtu, pa i vodecim strucnjacima za muski sterilitet.
      ja vam jos mogu preporuciti redovno uzimanje oxymax kapi/80 kapi u 2 litra vode/ pored
      svih lekova koje budete uzimali. To je kiseonik u tecnom stanju.
      i jos ako se odlucite za terapiju ketotifenom/galitifenom/, molim da se javite
      na moj meil tamo za dva -tri meseca, naravno ako vam to ne bude predstavljalo
      problem.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #44130

    • Imam problem da povišenim brojem leukocita u spermatozoidima, čak je broj iznad normale. Na analizama su mi rekli da su aktivni, ali da se "vrte" u krug, nemaju svoj pravac. Pio sam propisanu terapiju od koje mi je urin imao jak neprijatan miris. Ali stanje se nije popravilo, supruga i dalje ne ostaje u drugom stanju. Da li da pokušam sa ovim sirupom "Galtifen" ako sam dobro napisao. Molim vas da mi odgovorite. Hvala vam u napred

Ostavite komentar