1. Pitanje broj: #38056

    Poštovani,
    Nedavno sam pretrpeo jedan udarac u testise, poslije kojega sam se morao obratiti ljekaru. Isti mi je dijagnosticirao postojanje hematoma osrednje veličine unutar testisa (intratestikularni hematom). Malo sam se više zabrinuo, pa sam se opsežnije pozabavio svojim problemom (internet) prilikom čega sam uvidio da se ne radi o rupturi, dakle ta tunica albuginea je neoštećena, samo se radi o hematomu unutar nje, odnosno unutar samog testisa. Sad me jako zanima, iz kojih krvnih sudova bi mogla poticati ta krv od koje se formirao taj hematom, da li iz sitnih kapilara koji prolaze između tubula u kojima nastaje sperma, ili iz sudova koji zatvaraju unutarnju stranu t. Albuginee koji se kako sam saznao zovu tunica vasculosa? Te također, da li krv koja tvori intratestikularni hematom, odnosno sam hematom ostaje izvan volumena tubula, dakle, da li stvarno ne dolazi do oštećenja tubula i prodiranja krvi unutar njih što bi omogućilo direktan kontak između krvi i sperme? Što bi u krajnjoj liniji moglo proizvesti probleme po moju plodnost.
    Srdačan pozdrav! Unaprijed zahvalan, Dragan.

    Odgovoreno: 02. 09. 2009.
    • Poštovani,
      Ako sam dobro razumeo na ultrazvuku Vam je nađen mali hematom u jednom testisu posle udarca - povrede. Hematom će se vremenom resorbovati. Za plodnost ne brinite. Drugi testis je intaktan. Resorpciju hematoma možete ubrzati uzimanjem:
      1 - oxymaxa - tečnog stabilizovanog kiseonika 60 kapi u dva litra vode
      2 - meal time tab. 3x1 sažvakati u toku jela
      ultrazvučna kontrola za mesec dana.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #38056

    • Pozdrav. Imam problem sa levim testisom jer sam ga povredio na fudbalu loptom. Išao sam na ultrazvuk i rekli su mi da je sve u redu i da pijem neke tablete. 3-4 godine ima kako mi levi testis nije splasnuo kao desni. Boli me na dodir i osećaj je je nprijatan. Na dodir ništa nisam napipao.

Ostavite komentar