1. Pitanje broj: #125217

    Imam opste pitanje imam 52 god. Imam od uvek problem sa desnim tetisom. Kad sam u erekciji tetis mi se podigne u korenu penisa tj. Na gore pa me intersuje da li je to normalno. Imam mali bol dok se tetis ne spusti ponovo dole a to je kad padne penis.

    Odgovoreno: 10. 02. 2014.
    • Poštovani,
      Testisi ili sjemenici su muške polne žlijezde homologne jajnicima kod žena. Muški sisari imaju dva testisa, koji se najčešće nalaze u produžetku stomaka, iza penisa, u kožnoj vrećici koja se naziva skrotum ili mošnice. Njihova veličina iznosi oko 5 cm. U pubertetu počinju da produkuju spermatozoide, odprilike oko 70 miliona na dan, i muški polni hormon-testosteron, koji između ostalog dovodi do dubljeg glasa, uvećanja mišićne mase i tijela, brade. Poslije puberteta volumen testisa može se uvećati i do 500% u odnosu na veličinu prije puberteta.
      funkcija[uredi | uredi izvor]

      osnovna svrha testisa je proizvodnja hormona i spermatogeneza ili stvaranje spermatozoida. Iz testisa spermiji ulaze u pasjemenik, gdje sazrijevaju pod uticajem posebnih enzima i bjelančevina, zatim kroz sjemenovod odlaze u blizinu sjemenskih mjehurića. Ovdje se izlučuje dio tekućine, koja ih tokom spolnog odnosa odvodi u mokraćni kanal. Kod sisara, testisi su locirani izvan tijela, pošto je spermatogeneza efikasnija na temparaturama nižim od temparature tijela od 37 stepeni celzijusa. Kremasti mišić obavija testise. Kada se ovaj mišić skupi, testisi se približe bliže tijelu, čime se obezbjeđuje zagrijavanje, odnosno održavanje temperature testisa. Kada temperatura treba da se spusti, ovaj mišić se opušta i spušta testise od tijela i omogućuje hlađenje testisa. Isti se mehanizam dešava kada se organizam izloži stresu (testisi se podižu u evolutivnom cilju zaštite prilikom borbe) , i tokom orgazma.
      normalno je da jedan testis niži od drugog (najčešće lijevi) . Ovo je zbog razlike u vaskularnoj i anatomskoj strukturi na lijevoj i desnoj strani mošnica i testisa. Također se misli da je i ovo evolutivnog karaktera, kako se testisi ne bi odbijali jedan od drugog.
      nadam se da ce ovo da vam razjasni problem.
      Pozdrav

Ostavite komentar