1. Pitanje broj: #118332

    Poštovani, pre mesec dana na urološkom pregledu ultrazvukom konstatovan mi je mali kalcifikat na ovojnici levog testisa. Inače za oba testisa stoji da su b. O. I da odgovaraju strukturi normalnih testisa. Uradio sam i afp i htc koji su u granicama normale. Urolog je rekao da se ne opterecujem, da je to pojava koja se javlja kod velikog broja muškaraca, te da nastavim da živim normalno, da se tu ne preduzimaju nikakvi zahvati. Ono što bih vam još rekao je da od rodjenja hodam sa lipopleksijom u kolenima usled dijagnoze g80 paraparesa spastica, te da taj kalcifikat može biti i posledica trenja koje se javlja prilikom hoda. Da li je to moguće? Iako su sve analize pokazale da nema razloga za brigu. Ja i dalje brinem. Bojim se da se taj kalcifikat ne "pretvori" u nešto ozbiljnije. Non stop opipavam svoje testise. Naravno da nema nikakvih novih promena, čak mi se čini da je i taj kalcifikat manji nego što je bio. Doktor je savetovao pregled za šest meseci. Imam li razloga za baš toliku brigu? Jednom sam vam pisao, odgovora nema. Molio bih za odgovor što pre. Hvala puno unapred.

    Odgovoreno: 16. 07. 2013.
    • Poštovani,
      Tumori testisa su uglavnom tumori parenhima /tkiva/testisa a ovaj kalcifikat je nadjen na omotacu /ovojnici/
      testisa. Iz ovog razloga znaci ne postoji mogucnost da se to pretvori u tumor.
      sve u svemu budite spokojni i vise o tome ne razmisljajte.
      verovatno ste u pravu da je kalcifikat posledica trenja.
      a to sto ste i ranije pisali a nisam odgovorio ne stoji ali je moguce da je vase pitanje zalutalo u
      neki drugi sektor.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #118332

    • Poštovani. 2021. godine na ultrazvuku je uočeno par sitnih kalcifikata. Bio sam na pregledu početkom prvog mjeseca ove godine i na ultrazvuku su ponovno viđeni kalcifikati ali i jedan povećani cca 2-3 mm drugo je sve BO Zanima me da li imam razloga za brigu. Uzrokuju li ti kalcifikati tumor testisa?

    • Dobar dan, sa suprugom sam 7 godina i nemamo dece. Išao je kod urologa gde mu je pronašao kalifikaciju, spermogram jako loš, ne može da izbaci semenu tečnost, punktatom iz testisa mu je izvađena i sve je u redu. Da li postoji način izlečenja te kalifikacije?

    • Dragomir Krizan 04. 12. 2021.

      postovani ,imam kvrzicu na levom testisu,otisao sam kod urologa i na ultrazvuku testisi su normalne velicine bez fokalnih lezija,na levom testisu uocava se kalcifikat 2-3 mm na albuginee. ponovio sam ponovo ultrazvuk kod drugog urologa nalaz je isti,sve je uredu sem tog kalcifikata. mali kalcifikat na tunici albuginee. doktor je rekao da ovo nije opasno i ne znaci nista,da li imam razloga za brigu,molio bih vas za odgovor jako me brine? uradio sam i tumor markere koje su uredu.

Ostavite komentar