1. Pitanje broj: #111177

    Imao sam tumor testisa. 2010 godine mi je odstranjen testis. Nakon toga 30. Juna 2010 godine sam primio 1 terapiju citostatika. Kontrolom spermograma konstatovana mi je azoospermija. 06. 09. 2011 godine sam prvi put kontrolisao fsh vrednost je bila 47, 0. U periodu jun-avgust sam koristio profertil. Kontrolom fsh 06. 09. 2012 godine vrednost je bila 28. 99. Zatim u novembru 22. 5 a u januaru ove godine 36. Da li je profertil uticao na smanjenje fsh i zbog cega je fsh opet naglo skocio? Sta predlazete? Da li raditi biopsiju i da li aspiraciona biopsija moze da se radi vise puta? Da li moze da ostane neko ostecenje nakon uradjene biospije? Unapred hvala na odgovoru. Srdacan pozdrav!

    Odgovoreno: 18. 01. 2013.
    • Poštovani,
      Uradite aspiracionu biopsiju testisa /tesa/ kako bi videli da li ima spermatozoida pa ako se nadju da se
      zamrznu i cuvaju za vto.
      moguce da je profertil smanjio fsh, ali ste ga kratko vreme uzimali/ako sam dobro razumeo 2 meseca/.
      postoje jos suplementi koji mogu da se koriste pored profertila.
      Pozdrav

Ostavite komentar