1. Pitanje broj: #110748

    Postovani, obracam vam se u nadi da cete mi pomoci oko nekih meni nejasnih pitanja. Lecim se od steriliteta oko godinu dana. Dijagnoza oligoastenoteratozoospermia. Primao sam intramuscularno 2 puta nedeljno po 2 ampule menopura nakon toga krenuo sa proxeedom 2 puta dnevno koji i dalje pijem. Bio sam sa suprugom na vto pre mesec dana i nije uspelo. Uspeo sam da sebi razjasnim klasifikaciju na osnovu broja spermatozoida. Klasifikacija je: normospermia, hipospermia, oligospermia i azoospermija. Meni nije jasna ova moja dijagnoza ne znam u koju kategoriju ja spadam ili sam pak ja tu nesto pomesao. Interesuje me i sta konkretno znaci morfologija po krugeru? Da li je to neka validna metoda po kojoj lekari prave klasifikaciju i da li ona ima neku svoju podelu i nacin na koji se ona primenjuje? Hvala unapred, vladica

    Odgovoreno: 09. 01. 2013.
    • Poštovani,
      Oligospermia je smanjen broj spermatozoida.
      astenospermija je smanjenje procenta pokretljivih spermatozoida.
      teratozospermia je kada su manje od 15% spermatozoida normalne gradje.
      procjena građe (morfologije) spermija značajna je za procjenu muškarčeve plodnosti. Mnogi laboratoriji slijede preporuke svjetske zdravstvene organizacije (world health organization - who) za klasifikaciju spermija.
      szo danas smatra kako je normalan raspon za ljudsku spermu da bude više od 30% normalnih oblika. Prethodno je kao normalan raspon bio uziman više od 50% .
      druga metoda procjene građe spermija, koja se naziva strict criteria, odnosno strogi kriteriji, nedavno je uvedena od strane dr. Thinus kruger i kolega iz tygerberg hospital, južna afrika. Ovaj novi sustav klasifikacije ima bolju povezanost s ishodom izvantjelesne oplodnje nego szo klasifikacija. Defekti koji se promatraju isti su kao i kod szo kriterija. Razlika je u tome što vrlo strogi kriteriji trebaju biti ispunjeni da bi se spermij okarakterizirao kao normalan. Po ovim se kriterijima više od 14% normalnih oblika smatra normalnim nalazom plodnog sjemena. Sjeme s manje normalnih oblika od 14% dijeli se u dvije daljnje grupe:
      5-14% normalnih oblika = tzv. "g" uzorak (good fertilization prognosis) s dobrom prognozom za oplodnju
      0-4% normalnih oblika = "p" uzorak (poor fertilization prognosis) s lošom prognozom za oplodnju

      Pozdrav

Ostavite komentar