1. Pitanje broj: #107252

    Dobar dan. Željela bih znati vaše mišljenje o sljedećem. Mom ocu je prije mjesec dana uklonjena prostata i sjemene kesice zbog dijagnoze adenokarcinom prostate. Čekali smo mjesec dana na ph nalaz koji se, i pored uvjeravanja hirurga da će sve biti u redu, pokazao nepovoljnim. Naime, nalaz upućuje na to da se adenokarcinom gleason score 7 (4+3) proširio i na jednu sjemenu kesicu, te da je prisutna limfovaskularna i perineuralna invazija. Otac je radio scintigrafiju kostiju prije operacije i nalaz nije pokazao upalne procese na kostima. Želim znati da li ste u mogućnosti dati mišljenje o budućoj terapiji i kakva je opšta prognoza u ovakvim slučajevima, ako šta takvo postoji. Moja briga je time veća što su njegov otac i brat umrli od posljedica raka debelog crijeva. Napominjem da je moj otac inače 65-godišnjak vrlo dobrog zdravlja, fizički aktivan, odnedavno i bivši pušač i da u njegove poroke sada možemo ubrojati samo povremenu čašicu alkoholnog pića. Unaprijed zahvalna.

    Odgovoreno: 04. 11. 2012.
    • Poštovana,
      Gleason scor govori o agresivnosti tumora.
      scor 7 /3+4/ oznacava srednje agresivan tumor.
      niste naveli da li je pre operacije radjena mr ili ct karlice, gde je trebalo da se vidi
      prodor tumora u semene kesice.
      no, sta je tu je. Uradjeno je operativno odstranjenje tumora, operacija je dobro podneta.
      otac je relativno mlad i u dobroj fizickoj formi.
      da ide na konzilijume i kontrole redovno gde ce se stanje pratiti.
      pored ovih mera da se obrati paznja mnogo na ishranu i fizicku aktivnost.
      da koristi suplemente.

      Pozdrav

Ostavite komentar