1. Pitanje broj: #106201

    Vec 17 godina sam dijabeticar i u poslednjih godinu dana, nemam ejakulaciju, a orgazme imam normalno. Polineuropatiju imam, a nisam skorije isao kod urologa. Zanim me kakva je mogucnost izlecenja toga i da li uopste postoji? Nemam dece jos uvek, pa mi je to veliki problem. Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 06. 10. 2012.
    • Poštovani,
      Svaki proces u muškom ogranizmu koji ometa peristaltičku funkciju semenovoda ili zatvaranje vrata mokraćne bešike može rezultirati retrogradnom ejakulacijom. Retrogradna ejakulacija se dijagnostikuje pregledom urina nakon ejakulacije. Nalaz više od 10-15 spermatozoida u vidnom polju mikroskopa ukazuje na moguću retrogradnu ejakulaciju i ako ove vrednosti nisu baš potpuno egzaktne.
      uzroke retrogradne ejakulacije delimo u anatomske i funkcionalne i to prevashodno u cilju procene efikasnosti planirane terapije. Tamo gde su razlozi uglavnom anatomski (resekcija vrata mokraćne bešike ili transuretralna resekcija prostate) , uglavnom nema nikakvog odgovora na preduzetu terapiju. Međutim, u slučajevima neuroloških abnormalnosti, kakve se sreću kod šećerne bolesti, multiple skleroze ili tzv, retroperitonealne hirurgije, rezultati medikamentozne terapije su znatno bolji.
      davanje efedrin sulfata, psudoefedrina, ili imipramina podiže simpatički tonus unutrašnjeg sfinktera i semenovoda, što može dovesti do normalne ejakulacije. Ova tzv. Simpatikomimetička terapija se može dobijati i preko usta i to 7 do 10 dana pre planirane ejakulacije, tako da se može uskladiti sa plodnim danima, odnosno ovulacijom kod partnerke.
      oni pacijenti koji ne odgovore na ovu vrstu lečenja, mogu se tretirati korišćenjem spermatozoida dobijenih iz urina nakon ejakulacije. Naravno da to podrazumeva jedan dosta komlikovan postupak pripreme mokraće, ali i obrade spermatozoida, nakon čega sledi veštačka inseminacija.


      Pozdrav

Komentari na pitanje: #106201

    • Druze neznam koliko imas godina pa te je ovaj problem snasao i neznam jesi li ozenjen ako nisi savetujem ti da to sto hitnije uradis dok si malo mladji jer vrlo dobro poznajem tvoj problem jer ga i ja imam, ja sam dijabeticar na insulinu sam od svoje 16-e godine a sada imam 29 god. U braku sam vec krajem novembra 5 god i taj problem me je stalno mucio upravo zbog deteta, sve do maja prosle godine uvek sam se nadao bice bez pomoci doktora ali uzalud, jedino me je tesilo to sto je zena ostajala trudna i eto znao sam da nisam sterilan i ako sam i na to pomisljao, inace spermogram sam radio jer ja nekada imam a nekada ne ejakulat i spermogram nije bio kako treba nenormalan broj spermatozoida normalni oblici znaci sve ok ali pokretljivost spermatozoida cista nula, na to su mi dosta uticale cigarete a i secer igra ulogu u tome, nego o tom problemu da ti kazem nesto taj problem se zove retrogradna ejakulacija koja nastaje kao posledica dijabetesa tacnije secer je unistio nerve koji izbacuju ejakulat i ejakulat zavrsava u besiku tj u mokraci, prosle godine sam isao na privatan pregled u bg-u i to mi je sve receno dobio sam lek tofranil a nasao sam anafranil oba leka su u grupi imipramina treba ih piti cetri dana pre plodnih dana kod zene u raznim dozama, medjutim lekovi su veoma teski i nepodnosljivi ili je to bio slucaj kod mene izazvali su mi napade panike, depresuiju, anksiooznost i razne muke koja i dan danas mucim ali najbitnije je da je meni pomoglo za sta sam najvise i isao kod urologa sada imam sina vec devet meseci, tako da nemoj da gubis volju i pouzdanje bice sve kako treba jer neke stvari ne mozemo kad mi hocemo nego mora sve svoji tokom. Pozdrav

Ostavite komentar