1. Pitanje broj: #104379

    Postovani, moj partner je 1969. Godiste, vise od godinu dana imamo nezasticene odnose, ali do trudnoce nije doslo. Prvi put smo radili spermogram u junu, apstinencija je bila pet dana, 21. 06. Dobili rezultate: likvefakcija: 15 min, konzistencija: normalna, ph 7. 6 (ref 7, 2-7, 8) , broj/ml-69, (ref. 20-250 mil/ml) , broj/vol- 372. 6, (ref >50 miliona) progresivno pokretnih: a) 0. 13 (ref >0. 25% ) b) 0. 23, pokretnih: 0. 14 nepokretnih: 0. 50 lukocita 0. 02, (ref <1 mil/ml) ostale celije 2. 39 vitalnost 0. 66 (ref >0. 5) hipoosmotski test 0. 67 (ref >0. 6) normalne oblici: 0. 54 (ref>0. 4) patoloski oblici: 0. 46 (ref >0. 6) drugi put smo radili analizu 13. 08. Posle tri dana apstinencije i nalazi su sledeci: analiza guste kapi: nativno-obojena analiza sedimenta: obojeno likvefakcija u roku od 30 min: da konzistencija: gusca bistrina: zamucena boja: belicasta sluz: - ostalo grudvice: 0 kolicina u ml: 3, 0 ph: 7, 2 broj spermatozoida u l: 20, 0 x 10na9/l broj spermatozoida u ejakulatu: 60, 0 x 10na9/l zivih spermatozoida (eozin): 80% ukupno pokretnih (gusta kap): 75% od toga: aktivna progresija (a): 25% jedan sat posle ejakulacije 25% 2 sata posle ejakulacije slaba progresija (b): 20% jedan sat posle ejakulacije 10% 2 sata posle ejakulacije bez progresije (c): 30% jedan sat posle ejakulacije 40% 2 sata posle ejakulacije nepokretni (d): 25% jedan sat posle ejakulacije 25% 2 sata posle ejakulacije normalnih oblika: 70% patoloskih oblika: 30% defekt glave: 10% defekt vrata i srednjeg dela: 0 defekt repa. 0 citoplazmatske fragmentacije: 20% druge celije: 0 aglutinacija: - brine me veliki broj nepokretnih i mali broj pokretnih i mali broj progresivno pokretnih da li sa ovakvim spermogramom moze doci do prirodnog zaceca, da li treba uraditi jos neke analize za kompletniju sliku (spermokulturu, asa test. . . .) ? Hvala unapred!

    Odgovoreno: 27. 08. 2012.
    • Poštovana,
      Spermogram se salje skeniran. Ko ce da se snadje u ovome sto ste napisali.
      smatram da su rezultati relativno dobri i uz adekvatno lecenje da ce doci sigurno do prirodnog zaceca.
      obavezno uradite jos potrebne bakterioloske analize/urinokultura, spermokultura, brisevi uretre ukljucujuci
      hlamidiju, mikoplazme i trihomonas/ kao i asa.
      nadam se da je uroloski pregled uradjen.
      Pozdrav

Ostavite komentar