Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

 1. Postovani,
  Imam ovu fleku na ledjima od rodjenja i zanima me da li je ovo mladez ili nesto drugo i da li postoji nacin da se ukloni? Ukoliko postoji, na koji nacin se to radi, gde se to moze obaviti i koliko bi takav zahvat kostao.
  Unapred hvala.

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Poštovani,
   Na slici zasita liči na kongenitalni nevus, Beckerov nevus, koji kod vas nije pojačano obrastao dlakom. Pokušajte na Klinici u Tiršovoj u Beogradu, obzirom da od skora imaju savremene aparate koje im je država obezbedila. Tamo ćete dobiti sve neophodne detalje koji vas interesuju.
   Pozdrav.

 1. Poštivani doktore,
  Dostavljam vam sliku mladeža koji se nalazi na ramenu u ravni koze, nejasno definisane ivice, velicine oko 44mm. Imam prilicno svetlu put i dosta mladeza, pogotovu ramenom delu i rukama, ne posećujem solarijum, ne izlažem se preterano suncu. Interesuje me, da li trebam da se obratim nekome za ovaj svoj mladež?
  Unapred zahvalna jelena

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Poštovana,
   Na slici, klinički promena liči na najobičniji mladež. Ukoliko ste primetili i imate i druge promene, uradite dermoskopiju. Ona predstavlja standard u dijagnostici pigmentnih promena.
   Pozdrav.

 1. Poštovani doktore,
  Pojavila mi se kao neka izraslina ispod glave penisa. Pojavljivalo mi se nešto slično i ranije ali bi brzo i nestalo, ali ovo sad se ne povlači već duže od mesec dana. Nadam se da će te mi uz pomoć ove slike pomoći.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 11. 09. 2009.
  • Poštovani,
   Mislim da pitanje prevazilazi domen dermatologije. Na osnovu slike koju vidim iako je malo mutna, moguće je da je u pitanju variks tj. proširena vena. Obratite se urologu.
   Pozdrav.

 1. Poštovani,
  Već duže vreme me muče promene na koži glave. Pre mi je kosa bila duža pa nisam primećivao već samo svrbelo i pretvaralo se u perut i mislim da to odavno vučem. Kad se ošišam ili obrijem glavu pocrveni i bude izirititano i stalno izlazi na istoj regiji (sa obe strane i najviše nazad na glavi) izlazi povremeno pored nosa kada nosim bradu. Kristio sam mycoseb (katokonazol 2 posto) i gubi posle 5-7 svakodnevnog pranja a na slici je stanje posle 3-4 dana pranja kad se iritacija smiri i nastaju kao male pločice koje uklanjam trljanjem. Sve se tako smiri i bude dobro par dana al kako mi malo poraste kosa opet isto. Pretpostavljao sam da je neka gljivica, pitirijaza ili seboreja ali nisam našao ni jednu. Sliku na sajtu koja mi liči na ovo. Inače mi kosa polako proređuje već desetak godina za šta sam siguran da je nasledna muška ćelavost.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 10. 09. 2009.
  • Poštovani,
   Vi imate najverovatnije Seboreju. Aplikujte crem. Elidel 2 x dnevno na sve promene. Pokazao se odličnim. Nema kontraindikacija i može se koristiti bez neželjenih efekata. Potrebno je malo strpljenja. Ukoliko ste u mogućnosti, potražite šampon koji sadrži cink piritinoin. Efekat tih šampona je vidljiv za 4 nedelje. Budite uporni.
   Pozdrav.