1. Pitanje broj: #70769

    Poštovani, pišem vam zbog problema sa kolenim/kolenima molim komentar nalaza koji se nalaze u prilogu (pdf fajl) http: //www. Mediafire. Com/file/3k6gfmfe8yhtgi9/kolena. Pdf nikada se nisam nešto bavio sportom, od neke 18 godine teretana 6-7 godina, biciklizam 1 godina) kolena mi oduvek pomalo krckaju (nisam pridavao važnost) i do januara ove god. Nije bilo problema. Tada se javio bol u levom kol. Koji je trajao par dana. Tada sam i krenuo kod lekara. (krema, vežbe. .) rengen, asto u maju sam povredio desno koleno u doskoku (koleno kao da je izletelo i vratilo se) . . . . . . . . . . Poslednji nalaz je mr. Meniskus napukao, ligament,. . . . , degenerativne promene. . . . . . Sve u svemu deluje da nije dobro sa ovim nalazom ću ići kod ortopeda ali bih voleo da čujem šta vi mislite. Šta je sad činiti (operacija da/ne samo meniskus ili raditi i ligament. . . .) i kakva mi je izvesnost za budućnost što se tiče nogu. Imam 38 godina, normalnu težinu, od aktivnosti volim šetnju po fruškoj gori i to lomatanje mi je najbitnija fizička aktivnost (ništa često ponekad vikendom šetnje od par km do par desetina km) . Sad mi je jasno da povremeno krckanje koje sam imao ranije nije bilo dobro. Pio sa proletos cartilasin-glukozamin hidrohlorid ali mi je to povećalo šećer a i ortoped kaže šta god da piješ ništa ne vredi, tako je kako je nestabilnost osećam u oba kolena. Vežbe za jačanje ne radim (tako rekao ortoped dok ne uradim mr a to se odužilo) . Osećam da mi je za ovih godinu dana snaga u nogama/kolenima manja za barem 30% . Otiću i do sportskog lekara ali bi voleo da čujem i vaše mišljenje

    Odgovoreno: 29. 10. 2010.
    • Poštovani,
      Savetujem vam da uradite artroskopsku intervenciju gde će meniskus biti saniran. Ligamente ne bi trebalo odmah raditi (sobzirom na godine i niste profesionalni sportista) . Značajno je da ojačate mišiće butine koji su aktivni stabilizatori kolena, dok su ligamenti pasivni stabilizatori. Vežbe koje vam predlažem su: 1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30 - 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30 - 40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.

      Pozdrav

Ostavite komentar