1. Pitanje broj: #70738

    Poštovani, obraćam se zbog bolova u predelu levog kolena sada već i desnog. Pre 14meseci sam pala sa rolera i povredila levo koleno, pad nije bio direktno na čašicu već udarac na levu stranu. Oporavak je bio mesec i po bez ikakvih terapija, samo mirovanje, snimak je bio normalan. Posle toga sam nastavila redovno da treniram (veslanje) . Primetila sam da mi to koleno bolno reaguje na promenu vremena i prilokom dugog trčanja, kao lek za to koristila sam steznik, koji je uvek pomogao. Javila sam se sportskom lekaru i on me je uputio na terapije, mislim da su to laserske terapije. Udarac u to koleno je ponovljen u junu ove godine, međutim nije bilo potrebe za previjaljem, brzo sam se oporavila. Nakon toga sam 2 meseca provela na moru i bolovi pri svakodnevnim treninzima se nisu javili ni u kakvom obliku. 24. Avgusta, nažalost došlo je ponovo do povrede (pad sa rolera) . Ovog puta nešto ozbiljnije jer je koleno bilo očigled' oslabljeno. Udarac je bio direktno na čašicu levog kolena i vrlo malo oguljena je koža na desnom kolenu. Sada već ima dva meseca od poslednjeg pada, radila sam terapije cepterovim bioptronon, napredak je bio vidan ali ne dovoljan. Obratila sam se sportskom lekaru, ponovo je snimano i rekli su mi da hrskavica levog kolena stvara otpor i priklještuje zglob (rečeno da se vidi na snimku priloženom) i to se oporavlja vežbama. Vežbe mi nisu pomogle, pa sad idem na terapije (kontrakcije levog kvatricepsa 15min i ultra zvuk kolena 3min) ali mene koleno i dalje boli pri dužem hodu, trčanju, čučnju. . . (palpatorni bol u predelu pedijalnog platoa tibie) . Desno koleno počelo da boli sa strana, najviše na dodir sa leve strane. Zanima ne koliko oporavak traje i šta se zapravo događa sa kolenima? Može li se to u potpunosti izlečiti i kako? Inače imam 17 godina. Nadam se da ćete mi odgovoriti na poruku. Hvala unapred

    Odgovoreno: 29. 10. 2010.
    • Poštovana,
      Nemojte više da vozite rolere i ako ste u mogućnosti uradite mri kolena, a do tada počnite sa fizikalnom terapijom (laser, magnetno impulsno polje, ultrazvuk, tens i vaccus) , jačajte kvadriceps i to vežbama: 1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30 - 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10 -15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15 stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #70738

    • Zdravo, imam bol u predelu butne kosti sa zadnje strane. Pala sam sa rolera i osecćam bol. Nije puno nataceno. Šta mi može ukazati da je kost polomljena?

    • Hvala vam, sledeće nedelje imam zakazano mri kolena. Za dalje informacije obratiću vam se ponovo ako bude bilo potrebno. Još jednom se zahvaljujem poštovani.

Ostavite komentar