1. Pitanje broj: #67948

    Izvinite moj predhodni mejl nije u funkciji, ako vam nije problem da odgovorite mozda jos jednom na ovo pitanje. Prije oko nedelju dana imao sam utakmcu i na njoj mi je koljeno skoro iskocilo, samo sam cuo krcanje i kada sam pao na zemlju i pogledao na njega vidijo sam da je na svom mjestu. Sledeceg dana sam otiso kod fizijo terapeuta on mi je rekao da je sve u redu samo da imam izliv krvi. Ja bi da iako moze da se makne ta krv nekim lijekovima samo da je ne vadim sricem. Ja sada mogu normalno da hodam. Interesuje me i za koliko bi mogo da se vratim na teren. Unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 10. 09. 2010.
    • Poštovani,
      Uradite mri (magnetnu rezonancu) kolena. Nakon toga javite se specijalisti sportske medicine na pregled. To je najbolji put da se postavi tačna dijagnoza, a u međuvremenu jačajte mišiće butine (aktivni stabilizatori kolena) i to sledećim vežbama: 1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.
      kombinujte krioterapiju (hlađenje) i masti bogate heparinom i kamforom.


      Pozdrav

Ostavite komentar