1. Pitanje broj: #6573

    Jos kao mala isla sam na korektivne vezbe zbog krive kicme. Pre godinu ipo dana javio se bol u predelu krsta i duz spoljasnje strane leve butine zbog koga sam primala injekcije protiv bolova, jer nisam mogla da se pomerim. Od tada godinu ipo dana idem redovno na pilates vezbe i nisam imala nikakvih problema sve do sada kada sam podigla dete i ostala u tom polozaju. Bol je dve nedelje bio nesnosljiv. Cela leva strana mi je bila ukocena bez mogucnosti da se savijem, ili ustanem iz kreveta. Bol se sirio sa sredine krsta u levu nogu a ponekad u obe noge. Na sekundu su mi klecale obe noge u kolenima. Fizijatar mi je rekaoda je u pitanju : Dg y lumbale subac. Discopathia lumbalis Obs asset sy. reg lumbalis Th antireumatika. Preporucila mi je da uradim magnetnu rezonancu i da odem kod lekara koji namesta kicmu. Rezultati sa magnetne rezonance su: MR pregled lumbosakralnog segmenta kicme: T1 i T2 sagitalni koronalni tomogrami lumbosakralnogsegmenta do nivoa Th12; t2 i PD transvezalni tomogrami L3-S1 segmenta. delimicno je ispravljena fizioloska lumbalna lordoza sa blazom sinistrokonveksnom skoliozom L segmenta. Prsljenska tela lumbalnog segmenta su odrzane visine, homogene MR strukture, bez fokalnih i difuznih infiltrativnih lezija; korporealni poredak je relativno uredno odrzan. L4-5 IV prostora je odrzane visine; IV disk degenerisan sa anularnom ropturom paracentralno levo, koja aplatira duralnu vrecu bez znacajnog suzenja spinalnog kanala. IV forameni bez suzenja. Prisutna bileteralna icipijentna fasetna degeneracija. L5-S1 IV prostor je blago suzen; pokrovne ploce bez signifikantne degeneracije. IV disk degenerisan sa sirom posteriornom protruzijom, superponiranom fokalnom ekstruzijom dorzolateralno levo, koja blago migrira kaudalno od ravni IV diska za oko 4 mm i umereno kompromituje pocetni segment odstupa levog S1 radiksa. Nema signifikantne kompromitacije duralne vrece niti znacajnog suzenja spinalnog kanala. IV forameni obostrano slobodni. Preostali IV diskovi lumbalnog segmenta su bez degeneracije i bez manifestnih hernijacija. Paraspinalne strukture normalnog izgleda. Konus i kauda su normalne morfologije. Zakljucak: 1. Protruzija L5-S1 IV diska superponirana diskretnom fokalnom ekstruzijom, sa kompromitacijom levog S1 radiksa, bez znacajnog suzenja spinalnog kanala- simptomatska lezija. 2. Anularna ruptura L4-5 IV diska peracenralno levo, bez grubljih kompresivnih manifestacija. Molim Vas da li mi mozete odgovoriti sta sve ovo znaci i da li tu pomaze namestanje kicme i kakva je terapija? Imam 33 godine i imam u planu drugo dete, da li se trudnoca moze lose odraziti na ovo stanje kicme, i smem li da nastavim sa pilates vezbama tri puta nedeljno?

    Odgovoreno: 13. 06. 2008.
    • Oštećenje diskusa L5-S1 i kompresija korena S1 izazivaju motornu slabost i često atrofiju u predelu m.tricepsa sure (potkolenica sa zadnje strane). Kod izraženijih protruzija zahvaćeni su i mišići glutealne muskulature, a hod na prstima je oslabljen, ili onemogućen, jer inervacija svih navedenih mišića ide iz jednog korena. Na mestu kompresije najčešće su nervni koreni spljošeni, delimično ili potpuno deformisani. Pozitivan Lazarevićev znak praćen je trnjenjem duž nervusa ishijadikusa. Kod oštećenja diskusa L4-5 (koren L5) slabost je izražena na ekstenzornim mišićima (opružači)  palca i prstiju. Kod težih slučajeva može se javiti i na muskulusu tibialisu anterioru (prednja strana potkolenice), a tada može da se javi i peronealna paraliza sa oslabljenom dorzifleksijom prstiju i stopala. Pacijent pri hodu vuče stopalo, nema snage da  podigne stopalo, u narodu poznat kao «petlov hod» a i hodanje na petama je onemogućeno. Moj savet je da zauvek zaboravite masaže («nameštanje kičme»), da se potrudite da ojačate intravertebralne i paravertebralne mišiće lumbalnog dela kičme.Uključite i fizikalni tretman (lasero-magnetna terapija u kombinaciji sa ultrazvukom i interferentnim strujama duž bolnih mesta). Često je indikovanana i medikamentozna terapija. Pilates treba raditi uz konsultaciju sa specijalistom sportske medicine i neurohirurgom kako ne bi pogoršali stanje.  Što se porođaja tiče ne bi trebalo da imate neke veće probleme.

Ostavite komentar