1. Pitanje broj: #62046

  Postovani, imam jak bol u levoj preponi koji sam zadobio igrajuci basket kada sam malo brze cimnuo nogu. . To mi se bilo prvi put u zivotu desilo pre 4 godine i tada sam mirovao nekih 7 dana i nikad do sad nisam vise imao takvih problema. Kad kazem do sad mislim do pre 10 dana kada mi se to ponovo desilo. Ponovo sam mirovao i proslo me je skoro potpuno i onda ponovo danas ista prica. Inace bol je jako neugodna sto zbog intenziteta, to i zbog mesta na kome je, i tesko je pronaci poziciju u kojoj se uopste ne oseca. Zanima me da li je ovo neko najobicnije istegnuce ili moze biti nesto cemu bih morao da posvetim znatno vecu paznju. Takodje, na koji nacin se boriti sa ovim tj da li mozda treba ojacati neke grupe misica ili slicno. Hvala unapred, pozdrav.

  Odgovoreno: 29. 05. 2010.
  • Poštovani,
   Promene koje ste vi opisali predstavljaju. Slabost trbušnih mišića, posebno “držača prepone”, muskulusa iliopsoasa. Do povrede je došlo zbog nedozirane fizičke aktivnosti. Sportska takmičenja i rekreacija zahtevaju kontinuitet treninga i onda su povrede svedene na minimum. Radite vežbe za jačanje trbšnih mišića kako vremenom ne bi došlo do povrede preponskog dela, ili do pojave kile.
   vežbe za istezanje i jačanje stomaka su: a) “most”: lezite na leđa skupljenih kolena i spojenih stopala. Poatavite peškir uvijen u rolnu (ili manji jastuk) između kolena. Podignite lopatice od poda i zadržite položaj tokom 5 sekundi. Podignite ruke i zabacite ih iznad glave. Zadržite taj položaj pet sekundi. Varijacija vežbi: ovim vežbama možete jačati trbušne i nožne mišiće dizanjem jedne noge sa ispruženim kolenom zadržati pet sekundi, a zatim ponovo drugom nogom ponoviti deset puta. B) “mačka”: početni položaj - kleknite u položaj na “sve četri noge”. Polako udahnite vazduh i istegnite leđa naviše, a glavu držite povijenu prema dole. Položaj zadržite pet sekundi. Izdahnite vazduh i savijte leđa na dole uz maksimalno izbacivanje stomaka, a glavu podignite naviše. Osetite istezanje stomaka i grudi. Vratite se u početni položaj i iz njega pokušajte da lagano sednete na svoje potkolenice, ruke držite ispružene u laktovima i pripijene za podlogu, glava je čelom naslonjena na pod. Osetićete istezanje u leđima. C) “istezanje stomaka”: lezite na stomak licem ka podu. Ruke su priljubljene uz telo, dlanovi su na podlozi. Oslanjajući se na dlanove ispružite ruke u laktovima, gurajući trup prema nazad i naviše. Tokom vežbe karlica ostaje čvrsto pripijena uz podlogu. Vežbu izvedite deset puta, svako ponavljanje traje pet sekundi. Vežbu možete raditi više puta dnevno. D) stanite opušteno stavite dlanove na bokove, dok laktove iza leđa probajte da što više približite jedan drugom. Napravite iskorak jednom nogom, glavu zabacite prema nazad, ramena savite unazad, a dlanovima gurajte krsta prema napred dok ne osetite zatezanje prednjeg trbušnog zida i grudi.


   Pozdrav

Ostavite komentar