1. Pitanje broj: #61546

    Postovani, dana 1. 11. 2009. God. Povredio sam koleno igrajuci fudbal. 6. 5. 2010. Posle visemesecnog cekanja, imao sam artroskopiju levog kolena na vma. Artroskopski nalaz je sledeci: "nadje se raskid zadnjeg roga medijalnog meniskusa po tipu penduluma, ucini se parcijalna medijalna meniscektomija. Nadje stari raskid prednje ukrstene veze od femoralnog pripoja. Koleno obilno isprano. Dozvoljen oslonac na operisanu nogu". U izvestaju sa magnetne rezonance, izmedju ostalog, pise da je "acl edematozan sa znacima parcijalne rupture". Na kontroli dana 18. 5. 2010. Receno mi je da je neophodna operacija acl-a koja je zakazana za 6. 8. 2010. Koja nije sigurna i koju ce mi doktor raditi "ako bude imao srafova". Napomenuo bih da sam student fakulteta sporta i fiz. Vaspitanja, i da mi je sto brzi oporavak neophodan. Takodje bih istakao svoje ogromno razocaranje u sve lekare kojima sam se obratio zbog povrede, zbog neljubaznosti, neprofesionalizma i ne shvatanja mog problema za ozbiljno. Ocajan sam i zato vam se ovim putem obracam i nadam se resenju i sto skorijem odgovoru, jer ne znam sta vise da radim i kome da se obratim. Zanima me da li je neophodna operacija ili je moguce neko drugo resenje, jer znam da je operacija rizicna i da je period oporavka dug. Ukoliko jeste, zanima me sta da radim do tada sa bolom koji osecam (najvise u predelu donjeg dela biceps femorisa prilikom cucnja ili fleksije kolena, kao i u predelu casice) i da li su vezbe za jacanje kvadricepsa jedine, ili je potrebno raditi jos neke? Unapred zahvalan. . .

    Odgovoreno: 28. 05. 2010.
    • Poštovani,
      Izvinite što vam ranije nisam odgovorio, službeno sam bio sprečen. U ovom trenutku za vas je najznačajnije jačanje mišića butine, posebno muskulusa vastusa medialisa “držača kolena” (aktivni stabilizatori kolena) . Vežbe koje predlažem su: 1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.
      povredu koju ste opiali sreće se kod sportista i operativni zahvat je obavezan zbog profesije kojom se bavite. Posle operativnog zahvata i rehabilitacije oporavak je 6 do 9 meseci. Siguran sam da će te nastaviti sa sportskim profesionalnim aktivnostima želim vam puno sreće.


      Pozdrav

Ostavite komentar