1. Pitanje broj: #55382

    Postovanje, trenutno se nalazim u libiji na projektu izgradnje pruge i proucavam vas sajt i citam odgovore u vezi kolena. Sinoc mi je iskocila casica iz kolena kada sam naglo potrcao, problem traje od malena kada je prvi put pocela da iskace, moja majka ima isti problem pa pretpostavljam da je nasledno. Do sada se to desilo nebrojano puta, nekad je posledica bila blaza nekad teza. Bavim se aktivno skijanjem i retko kada se desilo da mi tada iskoci casica, obicno u trenutku neke opustenosti noge, radio sam vezbe ali nije pomoglo. Stalno mi je prisutan osecaj da mi je noga labava i nisam u stanju da igram fudbal i dam sve od sebe, stalno pazim na koleno. Najljubaznije bih vas molio da mi date savet da li u ovom slucaju mogu aktivne vezbe da pomognu ili je potrebna operacija i kakva??? Hvala unapred bojan petrovic

    Odgovoreno: 10. 03. 2010.
    • Poštovani,
      Kod vas su oštećeni pasivni stabilizatori kolena koji daju stabilnost kolena. To što ste mogli da skijate možete da zahvalite aktivnim stabilizatorima kolena (mišićima butine) koji su kod vas dobro očuvani. Morate da uradite mri (magnetnu rezonancu) kolena. Ali, na osnovu opisa vašeg roblema najverovatnije se radi o povredi colateralnog (unutrašnji) ligamenta kolena i postoji mogućnost istegnuća, ili delimične rupture prednjeg ukršenog ligamenta. Dok ste u libiji radite na jačanju aktivnih stabilizatora kolena (mišića butina) i to sladeće vežbe:
      1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.
      želim vam uspešan oporavak.

      Pozdrav

Ostavite komentar