1. Pitanje broj: #53049

  Postovani doktore, rekreativno se bavim fudbalo i vec par meseci osecao sam slab bol u predelu izmedju kuka i butine desne noge, svaki put kad bih sutnuo loptu bolelo me ali nije bio jak bol. Sinoc sam na fudbalu posle jednog suta osetio izuzetno jak bol u istom predelu, toliko jak da nisam mogao da ustanem ni da stanem na tu nogo, ne mogu cak ni u kolenu da je savijem od bola. Prijatelj mi je rekao da sam najverovatnije zadobio parcijalnu rupturu misica primicaca. Kakav je vas predlog vezano za oporavak? Unapred zahvalan

  Odgovoreno: 15. 02. 2010.
  • Poštovani,
   Uradite ehosonografski pregled mišića abductora i aductora butnog dela, kao i pregled mišića abdomena, a posebno “držača” prepone m. Iliopsoas, kako bi se precizno ustanovila dijagnoza do tada, počnite sa terapijom antireumatskim mastima bogatih kamforom, i tabletama za opuštanje mišića (miorelaksantni lekovi) . Nakon popuštanja spazma početi vežbe za jačanje abdominalnog (trbušnog) dela. Vežbe su:
   a) “most”: lezite na leđa skupljenih kolena i spojenih stopala. Poatavite peškir uvijen u rolnu (ili manji jastuk) između kolena. Podignite lopatice od poda i zadržite položaj tokom 5 sekundi. Podignite ruke i zabacite ih iznad glave. Zadržite taj položaj pet sekundi. Varijacija vežbi: ovim vežbama možete jačati trbušne i nožne mišiće dizanjem jedne noge sa ispruženim kolenom zadržati pet sekundi, a zatim ponovo drugom nogom ponoviti deset puta. B) “mačka”: početni položaj - kleknite u položaj na “sve četri noge”. Polako udahnite vazduh i istegnite leđa naviše, a glavu držite povijenu prema dole. Položaj zadržite pet sekundi. Izdahnite vazduh i savijte leđa na dole uz maksimalno izbacivanje stomaka, a glavu podignite naviše. Osetite istezanje stomaka i grudi. Vratite se u početni položaj i iz njega pokušajte da lagano sednete na svoje potkolenice, ruke držite ispružene u laktovima i pripijene za podlogu, glava je čelom naslonjena na pod. Osetićete istezanje u leđima. C) “istezanje stomaka”: lezite na stomak licem ka podu. Ruke su priljubljene uz telo, dlanovi su na podlozi. Oslanjajući se na dlanove ispružite ruke u laktovima, gurajući trup prema nazad i naviše. Tokom vežbe karlica ostaje čvrsto pripijena uz podlogu. Vežbu izvedite deset puta, svako ponavljanje traje pet sekundi. Vežbu možete raditi više puta dnevno. D) stanite opušteno stavite dlanove na bokove, dok laktove iza leđa probajte da što više približite jedan drugom. Napravite iskorak jednom nogom, glavu zabacite prema nazad, ramena savite unazad, a dlanovima gurajte krsta prema napred dok ne osetite zatezanje prednjeg trbušnog zida i grudi.

   Pozdrav

Ostavite komentar