1. Pitanje broj: #49153

  Imam 11 godina visok sam 175 cm težak sam 64kg. Već četiri godine svakodnevno treniram košarku. Pre par meseci pojavio se neugodan bol u prednjem delu levog kolena. Bio sam kod ortopeda koji mi je uspostavio diagnozu m. Osgood schlatter genus sin. Savetovao me da se nebavim fizičkim aktivnostima mesec dana. Pored treninga i fizičkog u školi imam i penjanje na zidnu stenu sa koje skačemo sa visine od oko 3 metra. Šta mi vi preporučujete da li je uzrok moje povrede skakanje sa stene. Unapred zahvalan.

  Odgovoreno: 31. 12. 2009.
  • Poštovani,
   Ne slažem se sa kolegom koji vam je zabranio bavljenje sportskim aktivnostima. To je kontraproduktivno! Savetujem vam da redovno trenirate, ali da treninzi budu dozirani vašim funkcionalno-morfološkim sposobnistima. Ove parametre će odrediti specijalista sportske medicine nakon sistematskog sportskog pregleda. Morbus osgood schlatter se javlja u adolescentnom periodu (između 11-te i 16-te godine, najčešće na jednoj nozi, češće kod dečaka nego kod devojčica, u periodu rasta kada telesnu visinu ne prati razvoj mišićne mase - mišići butine aktivni stabilizatori kolena) . Do sindroma dolazi usled predoziranog fizičkog opterećenja kod mladih osoba koji se manifetuju po schlatter kao apofizis dela tibijalne epifize koju čini tibijalni tuberkulum. Osgood opisuje ovaj sindrom sa simptomima bola, otoka u predelu tibijalnog tuberkula, smatrajući da se radi o avulziji (avulzioni prelomi– nastaju kao posledica otrgnuća koštanih izbočina (pripoji mišića) , vlakana mišića i ligamenata usled jakog delovanja mehaničkih sila i neadekvatnog doziranja treninga) . Ako dozirano radite možete da se bavite i košarkom i penjanjem i garantovano nećete imati problema.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #49153

  • Okej, i ja imam isti problem, samo imam 14 godina, treniram fudbal ali nemam penjaje. . .: ) . . Zanima me kako ova bolest prolazi, i da li uopšte prolazi, koliko treba vremna da prođe. . . !? Hvala unapred. . .; )

Ostavite komentar