1. Pitanje broj: #40980

    Povredio sam koleno. . Meniskus i prednje ukrstene ligamente. . Sada je sve u redu jer povreda nije bila ozbiljnija. . . Medjutim, ja imam strah, bojim se opasnih pokreta. Inace treniram rukomet gde su ostri i nagli pokreti normalna stvar. . Da li mi mozete dati neke vezbe za jacanje kolena?

    Odgovoreno: 04. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Vežbe su: 1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena) . Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica) , dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #40980

    • stefan stojanovic 01. 02. 2013.

      Operisao sam medijalni meniskus 17. 12. 2012 na ortopedskoj kod dr. Gordana gavrilovica. . . U izvestaju pise da imam i rascep prednje ukrstene veze, ali dr. Mi je rekao da jacam taj deo pa ako mi ne smeta da treniram normalno, a inace se bavim fudbalom i imam 18 god. . . Pa sam hteo da pitam koliko traje od prilike oporavak meniskusa, i kako da ojacam taj deo da mi ne smeta taj ligament. . , koje vezbe da radim u teretani i kuci i koliko? Hvalaa puno.

    • Imam jedno pitanje ne mogu nogu u kolenu da savijem skroz nazad dodjem do odredjenog dijela i onda me zaboli. Znate li u cemu je problem?

Ostavite komentar