1. Pitanje broj: #35881

    Poštovani,
    Posle dugogodišnjeg bavljenja sportom i jedne povrede skočnog zgloba i ligamenata sada nakon 6 godina ne osećam bol u zglobu ali se javlja jak bol u ahilovoj tetivi, peti, uboj u središnjem delu tabana i predeo ispod skočnog zgloba sa unutrašnje strane. Noga mi je izuzetno nestabilna i pri najmanjem iskretanju ili zaokretu noge pojavljuje se nesnosan bol na gore navedenim mestima. Urađeni su snimci na banjici i na kbc bežanijska kosa i na rtg je sve čisto. Za bol pijem Nimulid MD ali nakon dejstva leka dešava mi se i u stanju mirovanja da osećam bol. Molim Vas da me posavetujete šta da preduzmem povodom ovog problema koji me izuzetno muči jer je bol toliki da mi se dešava da se i onesvestim od bola. Kome da se obratim u Beogradu. Ukoliko je moguće molim Vas da mi što pre odgovorite.
    Hvala najlepše!

    Odgovoreno: 14. 08. 2009.
    • Poštovani,
      Bol u peti ( plantarni fasciitis) se javlja naročito ujutru odmah nakon ustajanja. Prvi korak je najbolniji, ali sa zagrevanjem pete bol prestaje da bi se sledećeg jutra opet javio sa utiskom kao da je kamenčić upao u cipelu. Plantarni fasciitis je upala plantarne fascije, ponekad pogoršana kvržicom na petnoj kosti. Ova povreda se kreće u rasponu od upale do kidanja plantarne fascije na petnoj kosti. Povreda je izazvana prenaprezanjem kod trčanja na duge staze, slabi svodovi stopala, nošenje neadekvatnih patika, promena podloga u trenažnom procesu, povećanje telesne mase i sl. Najčešće se ja vlja kod košarkaša, rukometaša, fudbalera, tenisera i dr.
      lečenje: osnovni cilj je sprečiti krvarenje i stvaranje oteklina. Povređeno mesto hladimo sve dok postoji otok i inflamacija, s tim da nakon 24. - 48. Sati uključujemo i antiflogističke i antireumatske masti (sistem vazokonstrikcija-vazodilatacija) . Blokade ne preporučujemo i ako zbog „bržeg oporavka“, to se od lekara zahteva, jer time možemo da pogoršamo povredu sportisti i da dovedemo u pitanje nastavak sportske karijere. Velika greška je prerana dozvola povratku na sportsko borilište i mogučnost recidivne povrede koja se još teže leči. Fizikalna terapija: a) impulsna magnetoterapija, interferentne struje, b) vakusac, laser, magnetoterapija, kineziterapija, c) impulsni ultrazvuk, interferentne struje, kriomasaža, kineziterapija, d) magnetoterapija, interferentne struje, laser, kineziterapija.
      Pozdrav.

Ostavite komentar