1. Pitanje broj: #34819

  Poštovani,
  Evo mene opet, al sad za sina ima 18 god. Igra fudbal juče je igrao par utakmica zabolilo ga je u dubini od sprijeda pa do zadnjice kao kroz debelo crijevo da ga žiga ne znam kako da Vam opišem bol vjerovatno neka prepona istegnuta kad hoda žiga ga.
  Puno poz i hvala na svim odgovorima. Željka iz Amerike.

  Odgovoreno: 28. 07. 2009.
  • Poštovana,
   Najverovatnije je došlo do predoziranosti u trenažnom procesu. Da bi se ojačali mišići (muskulus iliopsoas “držač prepona”) neophodno je jačati abdominalne mišiće, pa Vam predlažem sledeće vežbe: a) “most”: lezite na leđa skupljenih kolena i spojenih stopala. Poatavite peškir uvijen u rolnu (ili manji jastuk) između kolena. Podignite lopatice od poda i zadržite položaj tokom pet sekundi. Podignite ruke i zabacite ih iznad glave. Zadržite taj položaj pet sekundi. Varijacija vežbi: ovim vežbama možete jačati trbušne i nožne mišiće dizanjem jedne noge sa ispruženim kolenom zadržati pet sekundi, a zatim ponovo drugom nogom ponoviti deset puta. B) “mačka” početni položaj - kleknite u položaj na “sve četri noge”. Polako udahnite vazduh i istegnite leđa naviše, a glavu držite povijenu prema dole. Položaj zadržite pet sekundi. Izdahnite vazduh i savijte leđa na dole uz maksimalno izbacivanje stomaka, a glavu podignite naviše. Osetite istezanje stomaka i grudi. Vratite se u početni položaj i iz njega pokušajte da lagano sednete na svoje potkolenice, ruke držite ispružene u laktovima i pripijene za podlogu, glava je čelom naslonjena na pod. Osetićete istezanje u leđima. C) “istezanje stomaka”: lezite na stomak licem ka podu. Ruke su priljubljene uz telo, dlanovi su na podlozi. Oslanjajući se na dlanove ispružite ruke u laktovima, gurajući trup prema nazad i naviše. Tokom vežbe karlica ostaje čvrsto pripijena uz podlogu. Vežbu izvedite deset puta, svako ponavljanje traje pet sekundi. Vežbu možete raditi više puta dnevno. D) stanite opušteno stavite dlanove na bokove, dok laktove iza leđa probajte da što više približite jedan drugom. Napravite iskorak jednom nogom, glavu zabacite prema nazad, ramena savite unazad, a dlanovima gurajte krsta prema napred dok ne osetite zatezanje prednjeg trbušnog zida i grudi.
   Ove vežbe početi sa radom kada prestanu simptomi koji ste naveli. Od lekova može se dati antireumatik, ili neki miorelaksant. Koristite bazen - opušta mišićnu muskulaturu. Relaksirana muskulatura stomaka omogućiće da počnete sa vežbama. Puno pozdrava i hvala na poverenju.
   Pozdrav

Ostavite komentar