1. Pitanje broj: #30668

    Zdravo
    zovem se Marko i živim u Sarajevu, molio bih vas za pomoć. Treniram aktivno košarku mislim trenirao sam svakodnevno do pre mesec dana kada mi se dogodila nezgoda sa kolenom na treningu, išao sam na mr (magnetnu rezonansu) gdje sam snimio nogu i dali su mi nalaz pa bi molio nekog od vas da mi nešto preporuči pošto ovdje je sve katastrofa. Nalaz glasi ovako: nalaz mri lijevog koljena ukazuje na leziju stražnjeg roga medijalnog meniskusa tipa bucket handle, rapturu dijela niti prednjeg ukrštenog ligamenta, kontuziju kosti lateralnog kondila sa steohondralnom lezijom po tipu disecirajućeg osteohondritisa opisanih dimenzija, izliv u retropatelarnom prostoru i suprapatelarnom recesusu sa plikom. Minimalna distorzija medijalnog kalateralnog ligamenta, preporučuje se artroskopska korelacija ovog pregleda. Ovo mi piše na nalazu ovdje su doktori na godišnjem odmoru svi koje vrše operacije, a nema niko da mi kaže jel ovo hitno pa bih vas molio samo da ako možete da vidite iz ovog mog nalaza da mi kažete da li je ovo hitna operacija ili ne? Jel mogu malo da hodam, a ne znam smem li da li je to uopšte dobro pa molim za pomoć?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 14. 06. 2009.
    • Poštovani,
      treba da hodate i da vežbama jačate aktivne stabilizatore kolena, mišiće butine, a vežbe su:
      1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj 6 sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena). Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica), dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj 6 sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po 10 ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40 cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15 cm. Vežbe ponovite 10 puta u jednoj seriji. 6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite 10 puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu.) pasivni stabilizatori su ligamenti i meniskus. Iz ovoga možete zaključiti da je bitno da očuvate muskulaturu butine. Na osnovu mri najverovatnije će te morati da idete na artroskopski pregled, što ne treba da vas plaši jer sa napreddkom sportske medicine i oporavak od ovakvih intervencija je jako brz.
      Suština je samo hrabro vežbajte prema vašim mogućnostima šema vam je data želim vam mnogo uspeha i stojim na raspolaganju da vam dopunskim savetima pomognem.
      Pozdrav

Ostavite komentar