1. Pitanje broj: #26543

    Poštovani doktore,
    Dijagnostikovana (magnetna) mi je ruptura acl-a. Povreda se desila pre dve godine sa recidivom pre godinu dana ali je recidiv bio blaži. Redovno se bavim fizičkom aktivnošću u vidu brzog hoda i ponekad trčanja. Snaga noge mi je sada dobra ali nestabilnost, naravno, još uvek postoji. Interesuje me da li bi mi dinamička ortoza, ona sportska, omogućila da se vratim na treninge aikidoa koji sam trenirao pre povrede? Čeka me i služenje vojnog roka i bojim se povrede na obuci pa bi mi pomoć ortoze i tu pomogla. Znate li gde bi kod nas mogao da kupim takvu ortozu i imate li preporuku proizvođača i tipa ortoze?
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 13. 04. 2009.
    • Ortoza Vam neće mnogo pomoći. Moraćete operativnim zahvatom da trajno rešite problem kolena. Do operacije vežbajte i to aktivne stabilizatore kolena - mišiće butina Vežbe su:
      1. Lezite na ravnu i čvrstu podlogu, ispod kolena postavite nekoliko manjih, čvrstih jastučića. Podižite potkolenicu, sa stopalom savijenim prema sebi. Zadržite taj položaj šest sekundi, uz maksimalno stegnute mišiće natkolenice (butine-aktivne stabilizatore kolena). Koleno treba da je neprestano u kontaktu sa čvrstim jastučićima ispod. Kod opterećenja može se dodati kesa peska presavijena poput bisaga i prebačena preko gornjeg dela skočnog zgloba. Vežbu ponoviti deset puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a eventualno dodatno opterećenje na nogu je do 2kg.
      2. Ista vežba može da se uradi i na stolici. Sedite na čvrstu podlogu (sto ili visoka stolica), dok vam potkolenice opušteno vise preko ivice stolice. Zatim ispravite koleno i zadržite krajni položaj šest sekundi. Možete koristiti opterećenje do 3kg.
      3. Sa stegnutim mišićima natkolenice, nogu ispravljenu u kolenu podignite prema gore i zadržite tako 6 sekundi. Potrebno je uraditi tri serije, po deset ponavljanja, sa pauzom od jednog minuta između serija. Ukoliko imate tegobe u vidu bolova u krstima, nemojte podizati nogu više od 30- 40cm, a drugu nogu držite savijenu u kolenu.
      4. Dok ležite na boku, podižete sa strane nogu ispruženu u kolenu, do visine od 30-40 cm. vežbe ponovite deset puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija, a dodatno opterećenje na nogu iznosi do 1kg.
      5. Pri ležanju na stomak, podignite nogu ispruženu u kolenu, do visine od 10-15cm. Vežbe ponovite deset puta u jednoj seriji.
      6. Izvedite “polučučanj” u slobodnom prostoru, ili uz pridržavanje za okolne čvrste predmete, ukoliko su vam kolena nestabilna. Pravite spore pokrete, malim amplitudama, da ne izazovete bol. Koleno je savijeno pod uglom od 15 stepeni, maksimalno do 30 stepeni. Vežbu ponovite deset puta u jednoj seriji. Potrebno je uraditi tri serije, sa pauzom od jednog minuta između serija.
      7. Držite se, ili naslonite, na neki čvrsti predmet ispred vas i savijajte od nazad nogu u kolenu
      Pozdrav.

Ostavite komentar