1. Pitanje broj: #19716

    Poštovani doktore,
    Idem već godinama na fitnes vežbe 2-3 puta nedeljno. Pre nedelju dana sam pri kolektivnom vežbanju na steperu osetila da me je zaboleo list leve noge (baš tamo gde je mišić najispupčeniji - pozadi, pa ka unutrašnjoj strani noge) medjutim ja sam nastavila da pratim program, samo malo opreznije i "mekše", bez skokova. Napominjem da posle vežbanja nisam imala nikakav bol, tako da sam na to i zaboravila, ali to se ponovilo i na sledećem času. Medjutim ovaj put kao da sam osetila da je nešto puklo, i naravno nisam mogla više da vežbam. Instuktorka mi je rekla da ne veruje da mi je pukao mišić jer ne bih mogla uopšte da hodam.
    Molim Vas za procenu šta se desilo. Boli me kad hodam, naročito u položaju kad nogu dok je pozadi - podižem, da bih koraknula napred. Šta mi valja činiti? I smem li ići na neke lakše vežbe, tipa joge ili pilatesa, dok se mišić ne zaleči?
    Hvala unapred na savetima.

    Odgovoreno: 20. 01. 2009.
    • Najverovatnije da je došlo do parcijalne (delimične) rupture mišića (muskulusa tricepsa sure koji pravi trijas: muskulusa gastrocnemiusa, muskulusa plantarisa i musculusa soleusa). Uradite ehosonografski pregled povređenog mesta u cilju precizne dijagnostike. I da hoćete nećete moći bar 3-4 nedelje da vežbate, a sigurno je da će te morati na fizikalni tretman. Uradite sve dijagnostičke preglede odmah, kako bi na vreme bili uključeni u fizikalni tretman.

Ostavite komentar