1. Pitanje broj: #18061

    Zdravo,
    pre nedelju dana sam na fudbalu uvrnuo desno koleno i istegao ligamente, koleno je natečeno i mogu da ga savijem samo do 90 stepeni. Pošto mi se ovo pre tri godina identično desilo sa levim kolenom, tada su punktirali izvukli gnoj (šta li je već) . S' tim što mi se gnoj pri malo većim naporima ponovo vraća.
    Moje pitanje bi bilo, da li da dozvolim da mi i desno koleno punktiraju ili postoji neki drugi način da se to povuče?
     Hvala unapred.

    Odgovoreno: 26. 12. 2008.
    • Već ste imali iskustvo sa punktiranjem kolena. Nemojte sebi to zadovoljstvo ponovo da činite. Uradite ehosonograf kolena, ako imate mogućnosti uradite i magnetnu rezonancu. Ovim pregledima, uz pregled specijaliste sportske medicine, može se postaviti precizna dijagnoza. Dok ne obezbedite ova snimanja, kombinujte hlađenje 5-6 puta po 1-2 minuta na svakih 1-2 sata (hladiti više dana sve dok ima otok), uključite i antireumatsku mast 2 puta u toku dana, u podne i pre spavanja. Ako imate veliki otok uzmite i lekove za resorpciju tečnosti (drag. Chimoral forte 100, 3x2 na prazan želudac, 45 minuta pre jela). Značajno je da vežbate mišiće butine, aktivne stabilizatore kolena. ( Vežbe za jačanje bunih mišića opisao sam u nekim od prethodnih odgovora na pitanja u Stetoskopu). Ako ne dođe do hipotrofije butnih mišića. prognoza oporavka je dobra.

Komentari na pitanje: #18061

    • Savo vukadinovic 09. 01. 2011.

      Pre 6 meseci sam povredio meniscus levog kolena (treniram fudbal) . . . I mesec dana sam nosio longetu i plus 4, 5 meseci "pauzirao. . . To mi se sad kao oporawilo, ali sad kad igram fudbal, posle utakmice mi opet natekne koleno i drzi me dwa, tri dana. . . A butina powredjene noge je primetno slabija i manja od druge noge. . . Da li zbog toga otice koleno i kao da mi je umor neki na tu nogu i ne mogu bas skroz da je sawijem kad mi otekne koleno tek posle dwa, tri dana (ali mogu vise od 90 stepeni) ?. . . Molim was za sawete i predloge. . . Unapred hwala!!!!

Ostavite komentar