1. Pitanje broj: #17190

    Poštovani,
    zamolio bih Vas za savet. Imam problema sa oba kolena (ligamenti). Desno sam povredio dva puta, posle druge povrede nisam u mogućnosti da se bavim sportom kako profesionalno tako i rekreativno. Ne mogu da trčim, skačem i šutiram. Vidljiva mi je atrofija mišića i koleno pri izvodjenj tzv klackalice bez opterećenja škripi i pucketa. Levo sam povredio pre 2 meseca i tek pre nedelju dana se oslobodio štaka, oporavak je u toku, ali sve to ide jako sporo (kao i posle obe povrede desnog). Bio sam na magnetnoj rezonanci, nalaz za desno koleno je: distenziran ACL bez prekida kontinuiteta, manja erozija artikularne hrskavice medijalnog kondila femura; nalaz za levo koleno: zglobni izliv, distenzija sa parcijalnim rupturama medijalnog retinakuluma patele, lakša lateralna subluksacija patele sa edemom koštane srži medijalne fasete patele (kontuzija), edem koštane srži medijalnog kondila (kontuzija), artikularna hrskavica patelo femoralnog zgloba intaktna. Preporuka doktora iz Niške banje je vežbanje kvadricepsa (vežbe koje izvodim kući), nema potrebe za artroskoppijom nijednog kolena uz konstataciju da nije ništa ozbiljno i da sam još uvek mlad (22 god.). Drugi doktor je slegao ramenima i rekao da potrazim pomoć nekog stručnijeg uz obrazloženje da mi se ovo verovatno dešava zbog toga što imam X noge... Nijedan od ovih saveta mi ne pije vodu (sem onoga da treba ojačati kvadriceps), s obzirom da pri hodanju koristim steznike, na sport ne smem ni da pomislim, a konstatacija gore navedenih je da ništa nije ozbiljno. Trenutno mažem konjsku mast i pijem preparate za obnovu hrskavica, tetiva i ligamenata (MSM Glukozamin, a prećiću na Animal Flex).
    Šta je Vaša preporuka? Da li mislite da bih opet mogao da se bavim sportom mada mi je najvažnije da normalno hodam, bez steznika?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 16. 12. 2008.
    • U većem delu Vašeg pitanja sami ste dali odgovor. Predlažem Vam : 1. Osnovno je da ojačate mišiće butine (aktivne stabilizatore kolena); 2. „X“ noge nemaju nikakve veze sa povredom koju ste opisali; 3. Nemojte da nosite steznike, jer time slabite mišiće butine; 4. Nošenje gipsa u većini slučajeva se aplicira nepotrebno, a rezultat je kašnjenje sa fizikalnim tretmanom koji je ponekad neophodan da se odmah primeni kako bi se povreda brže sanirala i izbegla kontraktura; 5. Fizikalni tretman obuhvata laser, magnetno impulsno polje, vaccus i tens-za jačanje butnih mišića, kao i kinezi i hidroterapija. Ako za 21 dan nema poboljšanja javite se u dispanzeru za medicinu sporta (specijalisti medicine sporta) na dalje konsultacije i lečenje. Moći ćete da se bavite sportom, a steznik odmah prestanite da nosite.

Ostavite komentar